Noul subprefect de Bucuresti - Costel Simion - si-a preluat ieri postul, in prezenta prefectului Capitalei, Mioara Mantale, si a secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) Paul Victor Dobre. Costel Simion este membru al Partidului Conservator si il inlocuieste in functie pe omul de afaceri si mai tanarul sau coleg de partid, Serban Bucur, care a optat pentru cariera politica.

Simion are 51 de ani si a fost comandant al Sectiei 4 Politie din Bucuresti, iar ca subprefect va avea in subordine Politia Rutiera si Directia de Pasapoarte Bucuresti. Simion va sustine zilele acestea examenul de atestare pe functie, conform noilor prevederi legale, pentru a face parte din Corpul inaltilor functionari publici. Celalalt post de subprefect al Bucurestiului este ocupat de liberalul Catalin Ionut Deaconescu, responsabil cu serviciile locale.

Din 2006, prefectii si subprefectii raman fara partid, greva si sindicat

Incepand cu 2006, prefectul isi va pierde statutul de demnitar si va deveni inalt functionar public, fara sa aiba dreptul de a face parte dintr-un partid politic, de a intra in greva si de a infiinta organizatii sindicale proprii, potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern, care modifica si completeaza Legea 340/2004 privind institutia prefectului, clarificand aspectele legate de profesionalizarea functiei prefectului si a rolului acestuia in conducerea serviciilor publice deconcentrate. Astfel, prefectul se va supune integral reglementarilor cuprinse in Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, iar prefectii si subprefectii vor fi numiti in functie tot de Guvern, dintre membrii Corpului inaltilor functionari publici.

Cei mai multi prefecti au decis sa renunte la functiile politice si au demisionat din partid pentru a ramane in administratie, dupa ce au promovat examenul de atestare pe post, sustinut acum o saptamana si a carui absolvire este obligatorie pentru cei ce vor sa ramana in administratie.

Actualul prefect de Ilfov nu da carnetul de membru PNL pana la atestare

Tot ieri a fost instalat in functie si noul prefect de Ilfov, Nicolae Jecu, inca membru PNL, functie la care va renunta dupa ce va afla rezultatele examenului de atestat pentru functia de prefect, examen pe care il va sustine "zilele acestea". "Nu am demisionat inca din PNL, dar am demisia depusa. Voi demisiona zilele acestea, pana la sfarsitul anului. Tot zilele acestea voi sustine si examenul pentru atestarea pe functie", a declarat noul prefect.

Nicolae Jecu, care l-a inlocuit in functie pe Marian Petrache, dupa ce fostul prefect nu a dorit sa renunte la cariera politica, a declarat ca isi doreste o cariera in administratie si nu vrea sa depinda de "un partid" in activitatea sa. "Imi doresc o cariera in administratie, imi convin noile reglementari pentru ca nu mai esti legat, ca prefect, de partidul care te-a propulsat", este de parere noul prefect. De asemenea, el a anuntat ca va continua proiectele incepute de predecesorul sau. Nicolae Jecu este fost director al Directiei Patrimoniu din Compania Nationala Cai Ferate "CFR" SA. Absolvent de ASE, Nicolae Jecu are 46 de ani, este casatorit, are un copil si locuieste in Chitila.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.