Pe ultima suta de metri a sesiunii, parlamentarii si-au facut cadouri considerabile. Mai precis, senatorii si deputatii au votat statutul functionarului public, proiect care le asigura avantaje financiare de zeci de milioane lei. Dupa o runda de negocieri in care au convenit asupra termenului la care va intra in vigoare actul normativ, parlamentarii, indiferent de culoarea politica, au adoptat cu doar trei abtineri proiectul de lege.

Grijulii, ei s-au gandit la perioada in care isi vor fi terminat activitatea parlamentara. Prin urmare, actul normativ stabileste ca pensiile deputatilor si senatorilor vor varia intre 17 si 34 de milioane, in functie de cate mandate a prins fiecare. Mai precis, cei care au un singur mandat vor primi 17 milioane, cei care au sansa de a prinde doua mandate 25 de milioane, iar parlamentarii cu trei mandate vor avea o pensie de 34 de milioane.

De pe urma unui parlamentar au de castigat si urmasii sai. In caz de deces, legea prevede o indemnizatie echivalenta cu sapte salarii lunare brute pentru sotul sau sotia si copiii aflati in intretienere. De aceste privilegii financiare vor benefiacia absolut toti parlamentarii din 1990 si pana in prezent, intrucat legea va fi aplicata retroactiv.

Reprezentantii Legislativului au mai stabilit prin statut ca diurna de deplasare va fi de 800.000 de lei, platibila si in perioada vacantelor daca parlamentarii se deplaseaza in circumscriptii. De asemenea, deputatii si senatorii vor avea dreptul la cazare gratuita in Bucuresti. Parlamentarii au si alte drepturi, cum ar fi pasaportul diplomatic, atat pentru ei, cat si pentru familiile lor.

Pe durata mandatului, senatorii si deputatii au la dispozitie masini de serviciu si gratuitate la cursele CFR si TAROM. Statutul parlamentarului contine si sanctiuni. La cinci absente nemotivate din plen, parlamentarul "chiulangiu" isi va pierde indemnizatia si diurna pe perioada in care a lipsit.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.