Presedintele Traian Basescu a declarat ca asteapta momentul in care autoritatile irakiene vor cere retragerea soldatilor romani din Irak, pentru a trimite, in schimb, ingineri care sa participe la reconstructia tarii.

Traian Basescu a precizat ca decizia de retragere va fi luata de comun acord cu statele aliate din coalitia condusa de americani in Irak. Declaratia a fost facuta cu prilejul primei vizite oficiale a presedintelui intr-o tara araba, anume Iordania. Aflat la Amman, Traian Basescu le-a multumit iordanienilor pentru sprijinul acordat Romaniei in timpul crizei ostatecilor romani luati in Irak, in luna martie a acestui an.

In contextul in care principalele raporturi romano-iordaniene se bazeaza pe cooperarea militara si in domeniul serviciilor secrete, declaratia presedintelui a dat de inteles ca ofiterii de informatii iordanieni au contribuit la eliberarea celor trei ziaristi romani care fusesera rapiti in Irak. Vizita la Amman a incercat insa sa deschida si un front economic in raporturile bilaterale, in perspectiva contractelor care ar putea fi obtinute de firme mixte, romano-iordaniene, in reconstructia Irakului.

Traian Basescu a vorbit de asemenea despre prioritatea Romaniei de a reinnoda relatiile cu lumea araba. E de remarcat ca, in afara de Polonia, putine state foste comuniste din centrul si estul Europei mai au relatii care s-ar putea numi istorice cu tarile din Orientul Apropiat. Numarul iordanienilor care au facut facultatea in Romania, incepand din epoca lui Ceausescu si pana in prezent depaseste 11.000, la o populatie totala de aproximativ 5 milioane de locuitori.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.