Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost mai harnicut in luna noiembrie, adunand, atat pe "sticla" televiziunilor, cat si pe calea undelor, mai multe interventii decat presedintele Traian Basescu. De altfel, orientarea presei spre actuala putere este reflectata si de faptul ca reprezentantii Aliantei PNL-PD s-au aflat in gratiile acesteia, cumuland cele mai multe si cele mai lungi interventii in cadrul emisiunilor de stiri ale principalelor posturi de radio si televiziune.

Potrivit unei monitorizari realizate de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) in perioada 4-30 noiembrie, pe fondul declansarii scandalului provocat de telefonul dat procurorului general Ilie Botos de catre premier, precum si desfasurarii grevelor salariatilor Metrorex si profesorilor, Calin Popescu Tariceanu a acumulat 132 de interventii in emisiunile de stiri TV, fata de cele 64 ale presedintelui Basescu. Cei doi sunt urmati in topul celor mai mediatizate personalitati politice in emisiunile de stiri de Emil Boc - PD, respectiv ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Liderii PSD, Adrian Nastase si Mircea Geoana, se regasesc abia pe pozitiile a sasea, respectiv a saptea, dupa vicepremierul Gheorghe Pogea. Pogea urca insa in topul radiourilor, pe pozitia a treia.

La nivelul formatiunilor politice, Alianta D.A. a ocupat primul loc in cadrul emisiunilor de stiri, cu 596 de prezente, gasindu-se pe un trend descendent, comparativ cu anterioarele doua luni. DA este urmata de PSD, 227 interventii, si PRM, 76 interventii. Cele mai mari dezechilibre de prezentare a celor doua tabere s-au regasit la nivelul TVR 1, Prima TV si N 24, procentul alocat Puterii ajungand la ultimul post la 69,8% din totalul stirilor cu caracter politic si administrativ.

Difera insa nuantele: TVR1 s-a remarcat prin contextul majoritar pozitiv de prezentare a autoritatii publice centrale si negativ al opozitiei si majoritatii parlamentare, la Prima TV si N24 regula fiind inversata. In zona rozelor au fost postati reprezentantii Puterii si de catre Pro TV, balanta fiind echilibrata de Realitatea TV si Antena 1, cu stiri predominant negative la adresa clasei politice. 71,4% dintre actiunile PSD transmise de Antena 1 au fost considerate negative, la polul opus situandu-se Realitatea TV, unde 40,8% dintre aparitii au fost actiuni pozitive.

O situatie similara este inregistrata pe toate posturile de radio monitorizate, cu un dezechilibru mai accentuat in cazul Radio Romania Actualitati, Mix FM si Radio Guerrilla. Guvernul continua sa beneficieze de mai multe prezente in stiri, comparativ cu majoritatea parlamentara si cu opozitia. Totusi, fata de monitorizarea anterioara, majoritatea parlamentara si opozitia au totalizat spatiu de emisie aproximativ egal, de 14,2%, respectiv 14%. Presedintia a inregistrat o scadere a numarului de prezente, ajungand la 11,5%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.