Basescu l-a „taxat“ pe Tariceanu in fata ziaristilor de la Bruxelles deoarece pe premier l-ar fi luat gura pe dinainte, ne-au declarat surse oficiale. Un inalt oficial UE le-ar fi cerut anterior liderilor romani ca discutiile privind Moldova sa nu ajunga in spatiul public.

Perspectivele europene ale Chisinaului ar fi fost discutate la Bruxelles cu un inalt oficial al Uniunii Europene. Acesta ar fi cerut discretie, ne-au spus surse oficiale, lucru ce nu ar fi fost respectat de premierul Tariceanu, care a inceput brusc sa evoce problema traseului european al Republicii Moldova.

Profitind de prezenta la Bruxelles a liderilor liberalilor europeni, seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, a pledat cauza aderarii Republicii Moldova la UE. "Am simtit obligatia sa intervin in dezbateri pentru ca Romania - si acesta este un punct de vedere pe care il sustinem impreuna cu presedintele - trebuie sa aduca in atentia Uniunii Europene si problema perspectivei europene a Republicii Moldova. Sintem foarte preocupati de acest lucru si nu vrem ca Moldova sa ramina cumva neglijata in acest proces", afirma premierul Romaniei, la conferinta de presa comuna cu presedintele Basescu.

Presedintele Basescu le-a cerut imediat ziaristilor: "Va rog sa opriti aparatele!" A continuat: "Va rog, nu faceti public interesul nostru de a introduce Republica Moldova in pachetul balcanic". Potrivit surselor citate, Tariceanu si Basescu ar fi discutat cu un inalt oficial de la Bruxelles situatia Republicii Moldova, aflata deocamdata doar in politica de vecinatate a UE, fiind oficial fara perspective de a fi inclusa intr-o viitoare extindere. Participantii la discutii ar fi cazut de acord ca tema sa nu intre in spatiul public, deoarece ar putea irita alte tari si ar dauna intereselor Chisinaului.

Ar fi fost un "gentlemen agreement", incalcat de premier, si de aici "sanctiunea" aplicata de Traian Basescu in fata presei, cu atit mai mult cu cit problema Moldovei nu s-a aflat pina atunci pe agenda lui Tariceanu, in ciuda vizitelor dese ale lui Voronin la Bucuresti. Un comunicat al PNL despre integrarea liberalilor moldoveni a reaprins vineri seara disputa. Partidul Social Liberal din Moldova, la care facea referire comunicatul, este o formatiune minora la Chisinau, cu numai trei deputati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.