Sintagma "autoguvernare", cu referire la drepturile minoritatilor, a fost inlocuita cu cea de "autonomie culturala"

Parlamentul European a aprobat, ieri, raportul Moscovici privind stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din cele 386 de voturi exprimate, 365 au fost pentru, 8 impotriva si 13 abtineri. Fata de textul initial prezentat in urma cu o luna, documentul votat ieri de europarlamentari include cateva amendamente. Printre acestea se numara inlocuirea sintagmei "autoguvernare" (self-governance) cu cea de "autonomie culturala".

Pierre Moscovici a explicat ca in raport a propus notiunea de "autoguvernare", dar ca in comisie s-a pus chestiunea combinarii sporirii gradului de autonomie cu neamestecul in dreptul Guvernului Romaniei de a rezolva aceasta problema cum crede de cuviinta si de a nu crea conflicte prin formulari stangace. De aceea, a spus raportorul, citat de BBC, unii au propus termeni precum "descentralizare sporita" sau "autonomie culturala". Concret, prezenta termenului de "self-governance" in text putea fi interpretata ca autodeterminare, dar si ca autonomie la nivel comunitar. In urma votului de ieri, raportul Moscovici cuprinde precizarea ca "trebuie luate masuri suplimentare pentru a asigura protectia minoritatilor ungare, in concordanta cu principiul subsidiaritatii si al autonomiei culturale".

In ultimul timp, mai multi europarlamentari au insistat ca Legea privind statutul minoritatilor sa fie adoptata cat mai curand posibil si chiar sa fie introdus un amendament in raport, prin care sa fie conditionata aderarea Romaniei de aprobarea acestei legi. Amendamentul, apartinand unui europarlamentar ungar, a trecut, in cele din urma, intr-o forma atenuata, care arata ca "se doreste adoptarea cat mai rapida a proiectului legislativ in concordanta cu criteriile politice de aderare".

Unul dintre sustinatorii acestei idei a fost comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, care declara ca "Bucurestiul va trebui sa mai faca si aceasta ultima concesie, pe drumul aderarii sale politice, si atunci Comisia Europeana va putea propune anul 2007 drept data de intrare in UE".
Un alt amendament aprobat ieri priveste chestiunea extrem de delicata a adoptiilor. Propunerea a fost facuta de baroana Nicholson, iar europarlamentarii au votat ca adoptiile sa fie examinate in conformitate cu reglementarile internationale.

Potrivit euro-observatorului Adrian Severin, amendamentul recomanda aplicarea flexibila a legislatiei in vigoare, pentru rezolvarea cazurilor "urgente". De asemenea, a fost adaugat un paragraf comun pentru Romania si Bulgaria privind lupta impotriva coruptiei si transparenta sistemului judiciar.
Raportul Moscovici a fost anterior dezbatut si adoptat de Comisia pentru Afaceri Externe la 23 noiembrie. Documentul recomanda ca aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 sa depinda de rezultatele inregistrate in primavara anului 2006.

Optimism

In timpul sesiunii, numerosi parlamentari au subliniat ca Romania si Bulgaria nu trebuie sa aiba de suferit din cauza starii de spirit a opiniei publice europene, care este din ce in ce mai eurosceptica.
Aceste doua tari trebuie judecate realist, aprecia si Olli Rehn, prezent la sesiune.
La randul sau, presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a subliniat, la inceperea sesiunii, ca 1 ianuarie 2007 ramane, inca, o data realista pentru aderare, daca Romania si Bulgaria obtin rezultate concrete in implementarea reformelor in urmatoarele sase luni, considerate cruciale pentru definitivarea demersului european al celor doua tari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.