Valul de infractiuni recente, de o gravitate fara precedent, a consternat intreaga opinie publica, dar si clasa politica.

Dupa cum era de asteptat, femeile politician au luat atitudine si propun marirea pedepsei pentru viol, sanctionat in prezent cu doar 5-10 ani de inchisoare.

Dupa o serie de omoruri savarsite cu o cruzime fara precedent, violentele din scoli si, mai recent, agresarea fetei vicepremierului Marko Bela, la care exista si suspiciunea unui viol, femeile din politica au reactionat dur. Toate vor marirea pedepsei pentru acest tip de infractiune care0 in forma cea mai simpla e de 5-10 ani inchisoare.

Cea mai dura pozitie a fost adoptata de conservatoarea Silvia Ciornei: "Eu as sti o pedeapsa potrivita, in urma careia agresorii sa nu mai poata viola niciodata". Ciornei a facut trimitere la pedeapsa prin taierea organelor genitale, practicata inca in unele state din Africa si Orientul Mijlociu. Ea considera foarte "potrivita" o astfel de sanctiune pentru violatori.

La aceeasi pedeapsa pare a se gandi si deputata PSD Ecaterina Andronescu: "Pe mine m-a ferit Dumnezeu pana acum, dar, ca femeie, pot fi oricand o tinta. Poate pedeapsa capitala ar fi prea mult, dar trebuie gasit ceva in masura sa-l marcheze si pe agresor pentru tot restul vietii".

"Mi se pare inuman ceea ce se intampla. Eu as propune inchisoare intre 15-25 ani. Nu inteleg cum poti sa faci asa ceva unei persoane care nu se poate apara", e de parere democrata Monica Iacob Ridzi. O pozitie transanta a fost adoptata si de liberala Raluca Turcan, care se pronunta pentru sanctionarea cu maximum de ani de inchisoare pentru violatori, "chiar daca nici o pedeapsa nu poate vindeca traumele provocate victimei".

Roberta Anastase (PD) crede ca oricat de dura ar fi legislatia in cazul violului, o reactie dura ar trebui sa vina si de la cetateni. "Comunitatea locala trebuie sa manifeste mai mult spirit civic, iar atunci cand cineva striga dupa ajutor, sa existe imediat un raspuns dur al cetatenilor", a mai spus Anastase. Ea considera ca violatorii "sanctionati" mai intai de "opinia publica" ar constitui un bun exemplu pentru cei care s-ar mai gandi apoi sa recurga la astfel de fapte.

Deputata Daciana Sarbu crede ca problema trebuie abordata mai stiintific. Ea vrea ca pe langa marirea pedepsei penale sa existe si niste programe de reeducare: "Trebuie ca agresorul sa inteleaga prin ce a trecut victima, pentru ca o femeie ramane marcata pe viata dupa un viol".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.