PSD a anuntat, ieri, ca va depune la Camera Deputatilor doua motiuni. Una simpla pe tema epidemiei de rujeola si o motiune de cenzura pe tema pachetului de legi promovate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In motiunea simpla, PSD reclama modul in care a fost gestionata problema epidemiei de rujeola de catre cei doi ministri PNL ai Sanatatii din ultimul an. Un studiu recent invocat de Nicolaescu arata insa ca problema rujeolei dateaza tocmai din vremea guvernari PSD. Acesta atesta ca, incepand din 2001, anual, patru copii din zece au ramas nevaccinati impotriva pojarului.

Mai mult, spune ministrul, in ultimii patru ani, toate datele legate de rujeola care ajungeau la centru, erau eronate si nu s-a putut reactiona corespunzator. Amenintarea cu motiunile vine dupa ce Nicolaescu a luat decizia de a demite mai multi directori de spital, majoritatea instalati de PSD, intre care si vedeta medicala a partidului, deputatul Sorin Oprescu.

Debarcarea medicilor PSD-isti din functiile de conducere ale unor spitale a avut darul de a nemultumi profund partidul din Kiseleff 10. Astfel, PSD solicita primului-ministru sa se implice in rezolvarea a ceea ce conducerea sa considera a fi o adevarata criza a sistemului sanitar romanesc si sa-l demita pe actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Ceea ce se intampla in aceste zile in sistemul sanitar este dramatic. Este relevant ca cei doi ministri liberali care s-au succedat la conducerea Ministerului Sanatatii incearca sa ascunda gunoiul sub pres. Au murit deja zece copii, este incredibil", a afirmat Cristian Diaconescu, reprezentantul PSD. Potrivit afirmatiilor sale, in 2004, anul fostei guvernari, nu au existat probleme cu vaccinurile antirujeola. Drept urmare, sustine Diaconescu, actuala putere s-ar face vinovata de lipsa acestui vaccin, a carui achizitionare nu ar fi fost posibila la momentul potrivit din cauza amanarii licitatiei din martie pentru finele lunii august.

"Prostanacul" e si el medic

A doua motune pe care PSD-ul vrea sa o depuna este legata de programul de reformare a Sanatatii. "Daca Guvernul si Ministerul Sanatatii nu vor modifica in mod substantial proiectele de lege privind reforma in sistemul de Sanatate avem in analiza posibilitatea introducerii unei motiuni de cenzura", a declarat liderul PSD, Mircea Geoana (foto). Totodata, el s-a referit si la situatia "intolerabila" a deceselor infantile provocate de rujeola. El a apreciat ca Guvernul actual trebuie sa raspunda, in aceasta privinta, atat politic, cat si in fata opiniei publice. Geoana a sustinut ca, pentru evitarea unei situatii de acest fel, ar fi trebuit "injectate" antirujeolic "toate potentialele viitoare mame". Nu se stie cine l-a sfatuit pe Geoana sa dea o asemenea sugestie, care in opinia specialistilor l-ar transforma pe cel supranumit "prostanacul" intr-un adevarat Dr. Mengele, stiut fiind faptul ca femeilor le sunt contraindicate imunizarile in perioada sarcinii.

Raportarile din tara, privind rujeola au fost eronate

Ieri, in cadrul unei intalniri, Eugen Nicolaescu a prezentat senatorilor "aspectele care au dus la declansarea epidemiei de pojar". El s-a referit, in primul rand, la constituirea, in 2004, a Centrului de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile, cand nu s-a tinut cont de lipsa materialelor si a competentelor de decizie, fapt care a avut urmari grave asupra eficacitatii combaterii epidemiei. Ministrul a mai precizat ca , in decursul ultimilor trei ani, nu au existat raportari corecte care ar fi putut atenua evolutia periculoasa, din punct de vedere sanitar, a rujeolei.

Antirujeolicele, secretul de la "Cantacuzino"

O alta problema pe care ministrul a punctat-o a fost aceea cu privire la rezerva de vaccin antirujeolic. Ministrul sustine ca, la 1 ianuarie 2005 in Institutul "Cantacuzino" existau 372.137 doze de vaccin antirujeolic, data la care Centrul de Pregatire si Control al Bolilor Transmisibile sustinea ca nu poseda doze de vaccin.

Totodata, ministrul a afirmat ca trebuiau luate masuri incepand cu anul 2003, calculele aratand ca numarul de vaccinuri disponibile ar fi trebuit sa fie de 2.400.000 la nivelul populatiei si de 430.000 pentru copii cu varsta de pana la cinci ani. Pe baza acestor fapte, Eugen Nicolaescu a cautat sa justifice cele zece decese produse la copii anul acesta, din cauza rujeolei. El a precizat ca primul caz dateaza din ianuarie 2005, ceea ce inseamna ca, din punct de vedere al evolutiei bolii, el provine din 2004. "Am fost tinta unor atacuri personale, desi nu aveam nici o vina decat aceea de fi ministru cand a explodat o bomba: epidemia de rujeola", a afirmat Eugen Nicolaescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.