Presedintele Traian Basescu si-a aminat brusc prezentarea publica a bilantului unui an de mandat la Cotroceni, care urma sa aiba loc astazi. Motivul este ca, desi seful statului intentiona sa dea cu acest prilej un semnal privind inlocuirea sefilor SRI si SIE, nu s-a ajuns la un consens politic in aceasta privinta.

Motivul invocat oficial este ca seful statului vrea sa includa in bilant si rezultatele Consiliului de Iarna al UE, de la Bruxelles , care incepe abia joi. Bilantul primului an de mandat prezidential ar putea fi aminat pentru lunea viitoare, adica exact peste o saptamina. Dupa cum a promis el insusi la emisiunea de acum doua saptamini de la TVR, a Rodicai Culcer, presedintele va include in bilantul sau "si o radiografie a serviciilor secrete". Desi era asteptata, la prezentarea bilantului, si mult-asteptata schimbare a directorilor serviciilor secrete, Radu Timofte si Gheorghe Fulga, este posibil ca aceasta sa nu mai fie anuntata.

Harnagea si Raicu mai au de asteptat

Dupa cum ne-au declarat surse din PNL, lui Traian Basescu i-ar lipsi sprijinul in parlament pentru numirea unui favorit al sau si al PD la SRI. Pentru revocarea lui Radu Timofte si numirea unui nou director al SRI, lui Traian Basescu ii trebuie majoritatea voturilor din Parlament. La SIE e mai simplu: e necesara doar aprobarea CSAT, unde presedintele detine majoritatea. Numirea noilor sefi de la SRI si SIE pare insa blocata de orgoliile PD si ale PNL.

Liberalii si-au adjudecat deja sefia SIE - se pare, pentru ex-directorul serviciului romanesc de spionaj, Catalin C. Harnagea - dar depind de votul din CSAT, influentat de presedintele Traian Basescu. De cealalta parte, pedistii au in vizor sefia SRI - pare-se pentru Romeo Raicu - dar depind de votul Parlamentului, unde liberalii sint mai multi si de adeptii acestora, pecistii, adica fostii umanisti.

Directorii SPP, STS si SIPA au fost deja schimbati, iar la conducerea Directiei Generale de Informatii a Armatei au fost numiti comandanti noi. Dintre sefii serviciilor departamentale de informatii, doar chestorul-sef Virgil Ardelean, comandantul unitatii informative a MAI (UM 0962), a mai ramas in functie sub ministeriatul lui Vasile Blaga.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.