Deputatul Cristian Boureanu, membru al BPC, a fost suspendat timp de un an din partid, dupa ce criticase apropierea dintre PNL si PSD. Tariceanu a declarat ca masura trebuie sa fie un avertisment si pentru altii.

Cristian Boureanu ar putea fi reprimit dupa un an in partid, cu conditia ca in acest interval sa nu mai faca declaratii critice la adresa conducerii. In caz contrar, acesta risca sa fie exclus din partid. Delegatia Permanenta a PNL a ajuns la acest verdict dupa mai bine de doua ore si jumatate.

Atanasiu si Nicolaescu au cerut excluderea

Propunerea de suspendare a fost facuta de Calin Popescu Tariceanu, fapt care corespunde prevederilor din statutul partidului, dar si intentiilor premierului, care il acuzase pe rebelul liberal ca este "scula lui Basescu". Majoritatea vorbitorilor i-au cerut deputatului fie sa prezinte dovezi, fie sa retracteze public afirmatiile facute. Cele mai radicale pozitii au fost cele exprimate de ministrul Teodor Atanasiu si de presedintele PNL Tulcea, Adrian Popa, care au cerut direct excluderea din partid.

Boureanu a declarat ca nu-si schimba pozitia si a subliniat ca Tariceanu este cel care mentine deschis subiectul colaborarii cu PSD, prin faptul ca tot vorbeste despre sanctionarea lui pentru declaratiile facute in urma cu doua saptamini. Dupa ce Boureanu a refuzat sa retracteze, si ministrul Eugen Nicolaescu s-a pronuntat pentru "excludere". In final, conform statutului, presedintele PNL a propus suspendarea pe un an din partid a lui Boureanu, scrutinul secret avind urmatorul rezultat: 50 de voturi "pentru", 12 "contra" si 6 "abtineri".

De partea lui Boureanu

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a fost singurul care ne-a recunoscut ca a votat in favoarea lui Boureanu. "Am votat 'contra>>, pentru ca s-ar putea deschide o cutie a Pandorei. Boureanu insa a gresit. Nu ma refer la fondul declaratiilor sale, ci la locul unde le-a facut. Accept insa decizia majoritatii". Presedintele de Onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, ne-a declarat ca "ar fi fost preferabila sanctionarea cu avertisment. Boureanu a muncit pentru partid, dar este capos". Raluca Turcan a spus ca ar fi vrut sa aiba o interventie in apararea lui Boureanu, dar nu a fost lasata sa mai vorbeasca. Unul dintre participanti ne-a precizat ca Turcan nu a mai putut lua cuvintul din cauza deciziei de sistare a discutiilor.

"Un 11 septembrie al PNL"

"Am asistat la funeraliile partidului. Ziua de astazi este un 11 septembrie al democratiei in PNL", a declarat Boureanu dupa luarea deciziei. "Astazi, PNL a abdicat de la acele principii care-l deosebeau de celelalte partide", a mai spus Boureanu, care in final a mentionat ca numele celor care au negociat cu PSD i le-a spus lui Tariceanu intr-o intilnire privata, joi seara. Liderul PNL a recunoscut ca a avut o intilnire intre patru ochi cu Boureanu, dar a ocolit raspunsul exact in privinta divulgarii numelor. "Nu mie trebuie sa-mi spuna numele celor care au negociat. Nu sint eu pastratorul de secrete al PNL. Aceste nume trebuiau spuse in Delegatia Permanenta, pentru a intra in discutia acestui for", a explicat seful PNL.

Raul Boureanu si bunul Pacuraru

Boureanu plateste astfel si pentru alti critici ai actualei conduceri, cum ar fi Valeriu Stoica, Mona Musca sau Theodor Stolojan, care, avind mai multa greutate si notorietate, nu pot fi atinsi. "Decizia de astazi este un avertisment clar si pentru altii care aduc prejudicii imaginii partidului. Cristian Boureanu si altii isi fac capital politic marcind goluri in poarta PNL. Nu i-am auzit pe cei care dau autogoluri sa atace activitatea PSD, sa critice atitudinea adversarilor politici", a declarat Tariceanu. In acest context, pare paradoxala decizia luata tot ieri de PNL, prin care senatorul Paul Pacuraru a fost numit consilier pe probleme de strategie al lui Tariceanu. In urma cu un an de zile, chiar inainte de turul doi, care a adus practic Alianta la putere, Pacuraru i-a felicitat de la tribuna Senatului pe cei din PSD pentru cistigarea alegerilor. Acestuia insa, Tariceanu i-a gasit scuze. "A fost o declaratie stingace, este adevarat, dar ce a aparut in presa a fost scos din context si a parut ca seamana a felicitare", a mentionat el.

Liberalii rebeli refuza sa taca

Ceilalti razvratiti nu dau insa semne ca s-ar potoli. "Astept cu incredere", a declarat Stoica, intrebat daca se simte vizat si el. "Boureanu nu a facut decit sa arate o stare de fapt. Ar trebui exclusi din tara si toti cei care fac sondaje, pentru ca ei isi permit sa arate ca PNL se erodeaza si ca popularitatea premierului o egaleaza pe cea a lui Gigi Becali". "Ma tem ca s-a incalcat dreptul la libera exprimare", a declarat si Mona Musca. "Cristian Boureanu si-a exprimat niste temeri legate de evolutia PNL si a facut-o in interiorul organizatiei Bucuresti, din care face parte".

"E o decizie specifica partidelor nedemocrate sau in care democratia a incetat sa functioneze", declara Raluca Turcan. "Azi m-am confruntat cu ingradirea libertatii de exprimare manifestate de presedintele partidului, care mi-a refuzat dreptul de a exprima un punct de vedere". Turcan considera ca autoritatea intr-un partid se cistiga "prin consecventa politica, loialitate fata de aliati si intransigenta fata de adversar, in cazul PNL acesta fiind PSD". "Din pacate, multi din conducerea partidului sint deficitari la acest capitol", a incheiat ea.

Urmeaza sotul Ralucai Turcan

Potrivit mai multor lideri liberali, nici secretarul de stat Valeriu Turcan, presedinte al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, nu este agreat de premierul si presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu. Prin Palatul Victoria se vorbeste de mai multe luni ca premierul, influentat puternic de consilierul sau de taina Dorel Sandor si de purtatorul de cuvint Oana Marinescu are in intentie sa-l schimbe pe Turcan cu Catalina Stan, colaboratoare a lui Sandor. Stan a fost adusa in Cabinetul Tariceanu pe functia de secretar de stat la Cancelarie. Turcan este privit cu rezerve de catre premier si pentru faptul ca este sotul deputatei Raluca Turcan, fosta consiliera a lui Theodor Stolojan, pe vremea cind acesta era presedintele PNL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.