Lunea trecuta, intr-o zi de salariu pentru senatori, peste 80 de alesi s-au trezit cu milioane lipsa pe fluturasi, consecinta a absentelor de la lucrari. Minunea a durat, fireste, doar trei zile, asa ca ieri chiulangiii si-au primit banii inapoi.

Persoana care, dintr-un condei, a taiat salariile a 80 de senatori de toate culorile politice este colega lor Paula Ivanescu, secretar al Senatului. Responsabila cu apelul nominal in zilele de plen, aceasta a trimis, la sfirsitul lunii noiembrie, Directiei Finante-Contabilitate a institutiei listele cu senatorii absenti pe luna in curs, propunind amendarea lor pecuniara. Directia a operat direct pe indemnizatii.

Amenzi de 7 milioane bucata

Ca urmare, desi un salariu de senator este de 31 de milioane de lei, Doru Ioan Taracila (PSD) a luat pe luna noiembrie, doar 24 de milioane. Restul de 7 le-a platit pentru cele 6 absente nemotivate. Mai ghinionist, colegul lui, George Maior, a avut ca salariu, pe luna noiembrie, 21 de milioane net, pentru ca a absentat de opt ori. Pesedistul Adrian Paunescu, absent toata luna noiembrie, a tipat la Ivanescu miercuri, in sedinta Biroului Permanent, declarind ca el a fost in concediu medical. C.V. Tudor i-a sarit in ajutor. Seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, i-a atras atentia ca si el figureaza cu 10 absente nemotivate. "Nu este admisibil, sint presedinte de partid", s-a indignat liderul PRM. In urma scandalului, stafful Senatului a decis sa li se restituie banii celor penalizati.

Penalizari doar la vot

Nici Regulamentele vechi, nici cele noi ale Parlamentului nu prevad ca deputatilor si senatorilor care lipsesc nemotivat sa li se taie din indemnizatie zilele in care absenteaza. Senatorul PNL Teodor Melescanu, sensibilizat de scandal, a declarat ca "de indemnizatia unui parlamentar nu se poate atinge nimeni".

El considera ca altele ar fi metodele de a-i penaliza pe chiulangii. Acestia pot fi amendati "o data la patru ani, la vot". "Si prin presa", l-a completat Taracila. "Orice nebun poate face liste. E un abuz", comenta ieri si Funar, suparat pe Paula Ivanescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.