Discutiile privind demararea unei anchete parlamentare legate de presupusele centre de detentie CIA de pe teritoriul Romaniei i-au impartit pe reprezentantii coalitiei de guvernamant in doua tabere. Astfel, UDMR si PC au votat alaturi de PSD si PRM, in timp ce democratii s-au opus categoric.

In pofida opozitiei democratilor, liderii grupurilor parlamentare din cele doua Camere ale forului legislativ au recomandat ieri ca membrii comisiei de exercitare a controlului asupra SRI sa intreprinda verificari pe aceasta tema. Decizia finala va apartine insa Birourilor Permanente, care urmeaza sa abiliteze comisia SRI in acest sens. In timp ce aliatii s-au abtinut de la vot, partenerii lor de coalitie, udemeristii si conservatorii, s-au pronuntat pentru, cot la cot cu pesedistii si peremistii. Un motiv in plus de suparare pentru democrati, liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, invocand drept argument suprem credibilitatea lui Traian Basescu. Liderul PD a sustinut ca atata vreme cat seful statului a declarat subiectul inchis, nu vede utilitatea unei anchete parlamentare.

"Declaratiile lui Traian Basescu, care reprezinta cea mai mare credibilitate ca persoana si functie, mi se par mai mult decat suficiente", a comentat Radulescu, adaugand ca o initiativa la nivelul forului legislativ nu ar aduce altceva decat prejudicii de imagine. Radulescu mai sustine ca negocierile dintre liderii de grup s-au purtat in afara regulamentului si ca cei care sprijina ancheta "sufla in spuza unei scenarite". In schimb, senatorul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a sustinut ca este necesar ca parlamentul sa se pronunte pe acest subiect delicat tocmai pentru a pune capat speculatiilor de tot felul si acuzatiilor injuste la adresa Romaniei.

De altfel, pesedistii au fost cei care au insistat ca deputatii si senatorii sa faca ancheta si sa solicite SRI informatiile legate de presupusele centre de detentie ale CIA, invocand printre altele faptul ca presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei le-a cerut sa se implice direct pentru aflarea adevarului. Seful Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a comentat si el ca nu vede de ce nu s-ar pronunta si parlamentarii daca presedintia si guvernul si-au formulat deja un punct de vedere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.