Parlamentul a decis, joi, sa retrimita pentru o saptamana la Comisia de statut raportul privind Statutul deputatilor si senatorilor care admitea obiectiile presedintelui Traian Basescu, dupa ce PNL a criticat textul privind incompatibilitatile si a anuntat ca va vota impotriva.

Decizia Parlamentului de retrimitere la comisie a Statutului a fost luata chiar in timp ce presedintele Basescu spunea, in declaratia de la Aeroportul "Henri Coanda" facuta inaintea plecarii spre Bruxelles, ca intr-o scrisoare catre sefii de stat si de guvern din UE el ar vorbi despre "succesul care se prefigureaza astazi" in Parlament cu Statutul.

"Eu in scrisoare as vorbi de succesul care se prefigureaza astazi: Parlamentul Romaniei si majoritatea parlamentara au adoptat o legislatie coerenta din punct de vedere al imunitatii parlamentare. Este un lucru pozitiv si sefii de stat si de guvern nu vor sti pana la raportul din decembrie", a afirmat Traian Basescu, la aeroport, potrivit MEDIAFAX.

In acest timp, la Parlament fusese intrerupta sedinta pentru o pauza de consultari, dupa ce PNL a criticat vehement articolul din Statut care se refera la faptul ca va inceta calitatea de deputat si senator la data ramanerii definitive prin necontestare in instanta a raportului ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea, in termen de 15 zile.

Tensiuni in USL: Cearta intre PSD si PNL pe Statutul parlamentarilor

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a spus ca acest lucru inseamna ca, la expirarea termenului in care poate fi contestat raportul ANI, mandatul de senator sau deputat a incetat de drept, ceea ce incalca Constitutia.

"Un mandat al unui parlamentar nu poate sa inceteze in urma unui act de comunicare, grupul PNL va vota impotriva acestui act", a spus Chiuariu.

Tudor Chiuariu a aratat ca poate exista situatia in care un parlamnetar nu poate fi gasit la domiciliu sau nu mai locuieste la adresa la care se trimite instiintarea sau este in spital, iar calitatea sa de parlamentar inceteaza prin necontestare.

In replica, Eugen Nicolicea (UNPR) a spus ca obligatia ANI este sa anunte Biroul permanent al Camerei pentru ca acesta sa anunte parlamentarul respectiv.

"Inteleg ca ai alt domiciliu, dar, ca sa-ti iei indemnizatia de parlamentar, dai pe la Camera si cu aceasta ocazie esti instiintat de raportul ANI", a spus Nicolicea.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

La randul sau, deputatul UDMR Mate Andras a dat un exemplu in care Parlamentul il trimite in delegatie pe Eugen Nicolicea timp de 10 zile si acesta ramane in imposibilitatea de a ataca raportul ANI in 15 zile si ramane fara mandat.

Presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a criticat faptul ca nu este acceptat de catre parlamentari acest raport, el avertizand ca ambiguitatea parlamentarilor face ca MCV "sa calce in picioare Parlamentul".

Dupa un schimb de replici, parlamentarii au luat o pauza de consultari, in care au decis amanarea cu o saptamana a discutarii acestui raport si retrimiterea lui la Comisia de statut, in pofida protestelor parlamentarilor PDL, care au sustinut adoptarea raportului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.