Presedintele a sustinut o declaratie de presa la Aeroportul Otopeni, inainte de plecarea spre Bruxelles, unde va participa la reuniunea Consiliului Europei.

Primul subiect abordat de presedinte a fost contributia comertului international la cresterea economica si la angajari.

"Noi avem ca prioritate solicitarea ca acordul de asociere UE - Moldova sa fie finalizat cat mai rapid, astfel incat in noiembrie, la Vilnius, sa fie semnat acest acord"

Presedintele a vorbit si despre afacerile externe ale Romaniei, precum implicarea tarii in conflictele din Siria si mali.

"In cazul in care se va pune problema contributiilor pentru Mali, Romania a aprobat in CSAT o contributie cu instructori si eventual ofiteri de stat major, zece persoane, si cantitati importante de material militar pentru armata statului Mali"

Al treilea subiect abordat de presedinte a fost legat de cadrul financiar multianual 2014 - 2020.

"In principal, se prefigureaza o dezbatere care in linii mari sa plece de la stadiul in care a fost intrerupta in noiembrie 2012. Negocierile se reiau de la stadiul in care au ramas, bugetul ultimului consiliu a fost redus cu 70 miliarde, iar miza acestui consiliul e de unde sa se reduca inca 30 miliarde, pentru a se ajunge pe cifra convenita, reducere 100 mld fata de propunerea Comisiei. Aici obiectivele noastre par a fi clare. Vom vedea care sunt jocurile din interiorul Consiliul, dar categoric Romania va sustine ca cele 30 miliarde sa nu fie amputate de la Politica Agricola Comuna sau Coeziune"

Presedintele a adaugat ca spera ca astazi sau maine sa fie finalizate toate dezbaterile si negocierile legate de perspectiva financiara multianuala a Uniunii.

"Suntem deja la mijlocului primului trimestru din 2013, 1 ianuarie 2014 e doar la 10 luni distanta. Deciziile de azi si maine trebuie transpuse in reglementari ale consiliului UE si Parlamentului. Parlamentul si consiliul UE, structura rezervata guvernelor, sunt co-decidenti in legislatia care trebuiie sa puna in aplicare decizia politica de azi si maine. Sansele de a ajunge la o intelegere la Consiliul European, eu nu le vad a fi maxime, dar sunt mult mai mari decat in noiembrie anul trecut "


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.