Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a avut, sambata, o intrevedere cu ministrul de Externe german, Guido Westerwelle, in cadrul careia oficialul roman a prezentat argumentele pentru sustinerea unei decizii favorabile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen.

Intalnirea a avut loc in marja Conferintei de Securitate de la München.

Conform unui comunicat al MAE roman remis agentiei MEDIAFAX, cei doi ministri au salutat stadiul foarte bun al relatiilor bilaterale dintre Romania si Germania, reliefat atat de contactele frecvente la nivel inalt din ultimii ani, cat si de consolidarea pozitiei Germaniei de prim partener comercial al Romaniei.

Ministrul Titus Corlatean a evocat actiunile organizate la finalul anului trecut, de aniversare a 20 de ani de relatii diplomatice intre cele doua tari, considerate un foarte bun indicator al relatiilor stranse dintre mediile guvernamentale, parlamentare, economice si culturale.

Ministrul Corlatean a subliniat faptul ca autoritatile romane acorda o atentie crescuta consolidarii relatiilor cu landurile federale germane si crearii de parteneriate cu autoritatile centrale si locale din Germania, in domenii economice prioritare, precum: cercetare, inovatie, infrastructura, protectia mediului, agricultura. Pe agenda discutiilor s-au aflat si teme de interes comun de pe agenda europeana: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, politica de vecinatate a UE in spatiul estic, Strategia UE pentru Regiunea Dunarii.

"Seful diplomatiei romane a prezentat o serie de argumente pentru sustinerea unei decizii favorabile de aderare a Romaniei la spatiul Schengen si a subliniat faptul ca autoritatile romane isi indeplinesc cu responsabilitate rolul care le revine la frontiera estica a UE, precum si toate criteriile stabilite in acquis-ul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana. Din aceasta perspectiva, seful diplomatiei romane a subliniat caracterul legitim al unei decizii favorabile pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, cu ocazia urmatoarei reuniuni a Consiliului Justitie si Afaceri Interne din martie a.c", se arata in comunicat.

Cei doi ministri au convenit continuarea, in perioada urmatoare, a contactelor bilaterale la acest nivel, la Bucuresti si la Berlin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.