Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o initiativa legislativa care elimina conditia de cvorum la referendumul national si propune ca in cazul revizuirii Constitutiei conditia de validare sa fie participarea a cel putin 30% plus unul din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente.

Senatorul PSD propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform careia "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente".

De asemenea, potrivit MEDIAFAX, in cazul referendumului pentru revizuirea Constitutiei, initiativa legislativa propune stabilirea unei conditii de validare in situatia in care prezenta la urne este de cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

"Referendumul pentru revizuirea Constitutiei este valabil daca la acesta participa cel putin 30% plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", se arata intr-un alineat nou propus pentru a fi introdus in Legea referendumului.

Totodata, senatorul social-democrat propune ca in cazul referendumului local conditia pentru validare sa fie participarea a cel putin jumatate plus unul dintre alegatorii din listele electorale permanente.

In motivarea la proiectul de lege, Trifon Belacurencu sustine ca "in Romania nu exista motive intemeiate pentru care cvorumul sa nu fie eliminat in privinta referendumului".

"Romania a avut deja doua referendumuri unde vointa suverana a poporului roman a fost denaturata de existenta cvorumului, asimiland persoanele care se abtin cu partizanii votului negativ si promovand forme de boicot", arata Belacurencu.

Senatorul PSD a inregistrat propunerea legislativa pe 30 ianuarie, fiind singurul semnatar al proiectului de act normativ.

Presedintele Traian Basescu declara, in 23 ianuarie, ca poate fi o solutie reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30%, cu conditia sa fie create conditii sa voteze si pentru cei 3 milioane de romani din strainatate, prin introducerea votului prin corespondenta.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

"Uite, o sa fiu foarte deschis, sa va spun ca poate fi o solutie. Sigur, se poate imagina un prag minim de 30%, da? Sa fie minim 30% din electorat prezent. Dar asta inseamna sa ai un 30% curat, adica sa creezi conditii pentru cei trei milioane care sunt in listele electorale aici, dar care nu merg si e corect sa nu mearga 500 de kilometri pana la prima sectie de votare ca sa-si puna votul, sa creezi conditii ca cei 3 milioane sa voteze prin corespondenta. Deci, cred ca este o solutie, cu conditia ca, din punct de vedere electoral, chiar sa materializam ceea ce scrie in Constitutie, ca statul este obligat sa creeze conditii ca oamenii sa voteze", a afirmat Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.