Numirea lui Crisu Anastasiu, candidatul sustinut de USL, in functia de Avocat al Poporului a fost aprobata, marti, de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, cu 358 de voturi favorabile.

Candidatul sustinut de PDL, Gheorghe Iancu, a obtinut un numar de 57 de voturi, in timp ce candidatul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, si-a anuntat retragerea candidaturii in dezbaterea din plenul reunit.

Cristian Radulescu, liderul grupului PDL de la Senat, a aratat ca in vara anului trecut in lista de 11 solicitari politice facute premierului Victor Ponta de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, era si alegerea unei persoane in aceasta functie, care sa se incadreze nu numai in criteriile de profesionalism prevazute de lege, dar si sa fie apolitica si convenita de toate partidele politice.

Radulescu a argumentat ca, dupa incercarea nereusita din vara anului trecut de alegere a unui nou Avocat al Poporului, lucrurile au stagnat, fiind reluate acum "in pripa".

"Regretam faptul ca la intrebarea, de la audierea candidatului in comisiile reunite, daca criteriile prevazute de lista Barroso mai sunt respectate, ni s-a spus foarte clar ca exista o majoritate suficient de puternica pentru a impune candidatul", a mai spus liderul grupului PDL.

Liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sarbu, a afirmat ca "ceea ce a facut Europa in vara anului trecut nu a facut intamplator, ci la denigrarea si insistentele si campania dusa de lideri importanti ai PDL aflati la Bruxelles".

El a mentionat ca s-a convenit de catre toate formatiunile politice ca alegerea noului Avocat al Poporului sa intruneasca "o larga majoritate, nu o majoritate absoluta", iar situatia nu mai putea ramane in blocaj.

Nascut in 1957, Anastasiu Crisu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si avocat in Baroul Bucuresti. Intre 2005 si 2009 a fost procurorul la Parchetul de pe langa ICCJ, intre 2002 si 2005 a fost procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi a Romaniei, institutie in care a mai lucrat intre 1993 si 2002. Intre 1990-1993 a lucrat ca inspector la Corpul de Control al Guvernului, iar intre 1981 si 1990 a fost judecator si procuror.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Citeste si: Comisiile juridice l-au validat pe Crisu Anastasiu pentru functia de Avocat al Poporului


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.