Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca ministrul Justitiei, ca si presedintele tarii, indiferent cine sunt acestia, sunt oameni politici, iar atunci cand oamenii politici au atributii in numirea sefilor de parchete, "inevitabil apare un element politic".

"Pentru ca ministrul Justitiei, ca si presedintele tarii, indiferent cine sunt, nu personalizez, pentru ca vor fi alti presedinti si alti ministri ai Justitiei, sunt oameni politici. In momentul in care oamenii politici au atributii in numirea sefilor de parchete, inevitabil apare un element politic. Or propunerea mea a fost: «Haideti sa facem procurorii cu adevarat independenti, nu doar in forma actuala, ci mai multa independenta, sa nu mai existe control ierahic, sa nu mai avem de fiecare data impresia ca cine are procurorul sau cine numeste procurorul general, practic, controleaza toti procurorii pana jos, la ultima unitate de parchet de pe langa judecatorie",a spus Ponta, dupa ce a participat la sedinta Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit MEDIAFAX, Ponta a precizat ca trebuie spus foarte clar ca ministrul Justitiei este om politic, care se ocupa de politici publice, de politici penale, dar nu are atributii in numirile de procurori.

Premierul a explicat ca decizia privind numirile de procurori sefi trebuie luata la nivel clar, de principiu.

"Am mai spus un lucru, daca facem si luam aceasta decizie, o luam pentru viitor si o luam la nivel clar, de principiu, pentru ca altfel ajungem in situatii ridicole, in care in 2005 spunem ca ministrul Justitiei e bun sa propuna, in 2013 zicem ca nu mai e bun sa propuna, in 2017 iar e bun, or lucrul asta nu poate sa arata decat neseriozitate si instabilitate", a spus Ponta.

Premierul a reafirmat ca nu mai trebuie sa existe control ierarhic si ideea de subordonare, dand ca exemplu situatia din Italia, unde politicienii nu stiu cine este procuror general, pentru ca nu au treaba directa cu procurorul general, acesta fiind doar seful Parchetului General.

"Personalizarea extraordinara, cine e procuror general, cine e sef la DNA, ca e doamna Kovesi, ca e domnul Morar, daca nu mai avem controlul ierarhic si daca nu mai avem ideea de subordonare, atunci, pana la urma... Va spun, in Italia, cine e procuror general nu stiu politicienii pentru ca nu au treaba directa cu procurorul general, care este seful doar al Parchetului General", a precizat Ponta.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Citeste si: Saptamana viitoare va fi declansata o noua procedura de selectie a sefilor DNA si PICCJ


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.