Rapoartele de activitate ale CNSAS pe anii 2003-2004 au fost depuse la Parlament, unde vor fi discutate pe 20 decembrie in sedinta comuna a Camerei si Senatului. Acestea contin omisiuni grave.

Rapoartele pe cei doi ani, primele care vor fi dezbatute de parlamentari de la infiintare, nu reflecta cea mai mare perioada de criza prin care a trecut institutia. Blocajul care a inceput in octombrie 2002 si s-a incheiat in mai 2003, generat de conflictele interne din cadrul Colegiului CNSAS, este omis in raportul pe 2003. "Raportul este astfel conceput incit sa ascunda mizeria in care ne-am aflat atitea luni", critica Claudiu Secasiu raportul, fiind si in asentimentul altor membri ai Colegiului. In perioada in care presedintele Gheorghe Onisoru impreuna cu cei trei reprezentanti ai PSD in CNSAS si cu cel al PRM au absentat de la sedinte, Colegiul, in lipsa de cvorum, nu a putut lua nici o decizie.

Verificari fara arhiva

Ca urmare, rezultatele de deconspirare sint foarte modeste, majoritatea fiind puse pe seama refuzului detinatorilor de arhiva de a o preda Consiliului. Astfel, din 4.121 de cetateni, citi au facut cerere pentru a-si vedea dosarul de Securitate, doar 1.323, adica 25%, si l-au vazut. In cei doi ani au fost identificati numai 134 informatori, descoperiti in urma solutionarii a 86 de cereri, desi in total au existat 532 de solicitari de deconspirare.

In anul 2003, desi existau probe privind 201 ofiteri de Securitate care ar fi facut politie politica, detinatorii de arhive au trimis date doar pentru 68, iar Colegiul a emis decizii clare doar pentru 47 de ofiteri. In 2004, "productia" a fost si mai redusa, doar 18 subofiteri si ofiteri de Securitate fiind deconspirati. Proasta colaborare cu serviciile de informatii si slabiciunea demonstrata de conducerea CNSAS fata de acestea au facut ca si verificarile unei parti dintre cei 12 candidati la Presedintia Romaniei sa fie finalizate in lipsa raspunsurilor de la SRI sau SIE. In total, au fost verificati 39.003 candidati pentru alegerile locale si 9.477 candidati pentru cele generale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.