Europarlamentarul PDL Monica Macovei declara ca USL si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, actioneaza in aceste zile pentru dezbinarea CSM punand in aplicare o strategie de subordonare a justitiei dupa principiul "divide et impera".

"Principiul dupa care actioneaza in aceste zile USL pare sa fie «divide et impera». Sau, mai exact: «daca nu poti sa-i stapanesti, dezbina-i», initiat de ministrul Mona Pivniceru, executorul dorintelor USL, si sustinut de diversi membri USL pe plan mediatic. Asistam in ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (...) Pare tot mai clar ca cineva isi doreste subjugarea justitiei, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, si ma intreb cine are interesul sa dezbine CSM? Cine are interesul sa-i asmuta unii impotriva altora pe judecatori si procurori? Eu vad un singur raspuns: aceasta este strategia USL pentru a-si subordona justitia", afirma Macovei, intr-o declaratie postata vineri pe blogul sau.

Potrivit eurodeputatului democrat-liberal, USL a pornit aceasta actiune in urma avizului negativ dat de CSM propunerilor facute de ministrul Pivniceru pentru functiile de Procuror General si procuror-sef al DNA.

"CSM a dat dovada ca poate fi unit atunci cand este vorba de respingerea propunerilor facute de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de Procuror General si procuror sef DNA. Toata tara a vazut prestatia mediocra a candidatilor propusi de Pivniceru. Avizul negativ motivat al CSM de respingere a acestor candidaturi nu lasa loc interpretarilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul USL de acaparare a justitiei. Cred ca de aceea USL a pornit actiunea «dezbina-i ca sa ii stapanesti»", sustine Macovei, potrivit MEDIAFAX.

Ea adauga ca USL si Asociatia Magistratilor din Romania, care a fost condusa in trecut de ministrul Pivniceru, au inceput o "prigoana impotriva unor magistrati".

"Numirea unui procuror in functia de presedinte al CSM nu incalca nicio lege, cu atat mai putin Constitutia. Pare mai degraba un pretext pentru a incepe prigoana impotriva unor magistrati. Vehementa cu care USL si Asociatia Magistratilor din Romania – condusa pana nu demult de insusi ministrul Justitiei si aflata sub tutela judecatoarei Viorica Costiniu al carei sot este judecat pentru coruptie – duc aceasta prigoana ne arata un singur lucru: USL nu vrea independenta reala a justitiei, ci vrea sa isi scape penalii", declara Macovei.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Ea argumenteaza ca CSM a inceput sa fie apreciata de Comisia Europeana, dar si de Comisia de la Venetia pentru rolul jucat in ultima perioada de aparator la nivel public al independentei justitiei, iar judecatorii si procurorii CSM sunt datori sa nu compromita acest progres.

"Magistratii angajati in aceasta lupta sa reflecteze, inainte de a lua decizii, la efectele actiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta iin raportul MCV. Evaluarea MCV depaseste granitele tarii si determina decizii ale Comisiei Europene si ale Statelor Membre in raport cu credibilitatea si independenta magistratilor din Romania; sau, implicit, lipsa acestora", avertizeaza Macovei, care mai indeamna "judecatorii, procurorii si intreaga societate sa se opuna acestui regres".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.