Statele Unite au dat publicitatii miercuri "Raportul privind antisemitismul la nivel global", document care analizeaza tendintele sau actiunile anti-semite care au avut loc pe mapamond in perioada 1 iulie 2003 - 15 decembrie 2004. Expertii americani isi exprima ingrijorarea in special fata de cresterea alarmanta a incidentelor antisemite in Europa. "Frecventa din ce in ce mai mare si gravitatea incidentelor antisemite de la inceputul secolului XXI, in special in Europa, au determinat comunitatea internationala sa acorde atentie sporita fenomenului. Antisemitismul in Europa a crescut in mod semnificativ in ultimii ani", avertizeaza autorii raportului.

Conform documentului, printre tarile europene unde aceasta intensificare a antisemitismului este foarte vizibila se numara Franta, Germania, Marea Britanie, Belgia si Olanda. In ceea ce priveste Romania, expertii Departamentului de Stat critica atitudinea membrilor fostului Guvern PSD fata de negarea Holocaustului din Romania. Raportul a fost redactat de catre Biroul Democratie, Drepturi ale Omului si Munca din cadrul Departamentului de Stat si transmis miercuri Comitetului pentru Relatii Externe si Comitetului pentru Relatii Internationale din cadrul Congresului SUA.

"Cu mai multe ocazii, oficialii guvernamentali au negat sau au minimalizat existenta Holocaustului in aceasta tara (in Romania, n.red.)", dezvaluie raportul citat. Documentul nu exemplifica aceste cazuri, insa sugereaza ca Ion Iliescu este cel mai elocvent exemplu pentru cazurile de inalti oficiali ai statului roman care au negat Holocaustul. "In iulie 2003, intr-un interviu acordat unui ziar israelian, presedintele Iliescu a parut sa minimalizeze Holocaustul din Romania prin faptul ca a pretins ca suferintele si persecutiile evreilor nu au fost unice in Europa", mentioneaza documentul prezentat pe site-ul Departamentului de Stat. Raportul aminteste si faptul ca "in decembrie (2003), presedintele Iliescu l-a decorat pe liderul formatiunii extremiste Partidul Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, cu "Steaua Romaniei", cea mai inalta distinctie a acestei natiuni. Suplimentar, Iliescu l-a decorat pe Gheorghe Buzatu, vicepresedinte PRM si care neaga existenta Holocaustului", aminteste Departamentul de Stat.

Totusi, de remarcat ca raportul aminteste si declaratiile ulterioare ale liderilor Guvernului PSD fata de Holocaust: "Presedintele Iliescu, premierul Nastase, si mai multi membri ai Cabinetului au continuat sa faca declaratii publice impotriva anti-semitismului, si au criticat tentativele de negare a existentei Holocaustului in Romania".

De remarcat ca prin pastrarea etichetei de "partid extremist" pentru PRM, Departamentul de Stat al SUA demonstreaza ca nu a fost pacalit de initiativa lui Corneliu Vadim Tudor de a-si schimba imaginea din cea de antisemit in cea de aparator al evreilor.

Desi raportul face referire si la "elementele extremiste din presa care au continuat sa publice articole antisemite", documentul critica in special publicatia "Obiectiv Legionar", fara sa mentioneze activitatea din anul 2003 a revistei "Romania Mare".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.