Traian Basescu a sustinut, vineri, la CSM, ca astazi in Romania un magistrat nu este independent numai daca nu vrea el, el aratand totodata ca independenta justitiei nu este un proces ireversibil, dar ca Romania nu are nicio sansa de a merge inainte daca justitia nu e independenta.

"Faptul ca intr-un moment de turbulente politice extraordinare - iulie-august 2012 - principalele institutii ale statului au ramas in picioare imi creeaza satisfactia ca ceva s-a intamplat in justitie, si acest ceva inseamna independenta in justitie", a spus Traian Basescu, la sedinta CSM, potrivit MEDIAFAX.

El a atras insa atentia ca "acest proces nu e ireversibil", pentru ca independenta in justitie si chiar democratia in Romania nu sunt atat de consolidate.

"Riscul de pasi inapoi e posibil, insa eu sper ca nimeni cel putin din justitie nu e dispus sa faca pasi inapoi in ceea ce priveste procesul de independenta, dar si de eficienta in justitie", a adaugat presedintele Basescu.

Seful statului a subiliniat necesitatea "educarii si consolidarii educatiei in independenta a fiecarui judecator, a fiecarui procuror".

"Nu-i usor sa tii justitia ferita de influenta politica. Tu insuti platesti uneori atitudinea de a nu lasa oamenii politici sa influenteze justitia (...). Romania nu are nicio sansa sa mearga inainte, sa fie o tara in care cetatenii sa fie multumiti, daca justitia nu va fi neinfluentata politic, o justitie care sa aiba stapani doar legea si Constitutia tarii, iar fiecare magistrat sa fie convins ca el este independent. Nu am intalnit inca situatii in care un magistrat, fie judecator sau procuror, care si-a manifestat independenta sa suporte consecinte. In schimb, am vazut situatii de magistrati care fara sa le ceara nimeni au fost predispusi sa aplece urechea la influenta politica. Asta tine de fiecare magistrat. «Nu, nene politicianule, nu ma influentezi». (...) Daca nu este independent, este numai datorita vointei lui", a mai spus Traian Basescu.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Citeste si: Mircea Aron si Oana Schmidt Haineala candideaza la sefia CSM. Basescu, prezent la sedinta


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.