Guvernul a anulat hotararea in baza careia o parte dintre angajatii Oltchim ar fi trebuit sa primeasca in luna decembrie ajutoare sociale, argumentand ca acestia au incasat salariile restante.

Acordarea de ajutoare a fost decisa in contextul in care combinatul Oltchim isi incetase productia din cauza unor datorii de peste 500 milioane euro, iar angajatii nu mai primeau salariile de mai multe luni.

In luna octombrie, Guvernul a hotarat ca pentru 522 de angajati Oltchim, din totalul celor 3.353 salariati, al caror venit mediu lunar pe membru de familie este mai mic decat 786 lei si care nu detin in proprietate alte locuinte in afara celei de domiciliu, terenuri cu potential productiv sau utilaje agricole ori de prelucrare a lemnului sa fie acordate ajutoare sociale de urgenta in suma de cate 1.400 lei, in doua transe, in lunile octombrie si noiembrie, scrie MEDIAFAX.

La trei saptamani dupa aceasta decizie, Executivul a emis o noua hotarare care stabilea ca ajutoarele vor fi acordate intr-o singura transa, in luna decembrie, Guvernul motivand ca nu a fost "suficient timp" pentru realizarea tuturor procedurilor administrative care sa permita deja plata primei transe.

Tot atunci, Guvernul anunta ca va notifica oficial Comisia Europeana pentru acordarea la Oltchim a unui ajutor de urgenta de 20 milioane euro.

In sedinta de joi, Executivul a decis insa sa abroge hotararea privind acordarea de ajutoare de urgenta pentru angajatii Oltchim.

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a aratat ca aceste ajutoare nu au mai fost acordate deoarece nu mai era cazul, angajatii incasand intre timp salariile restante. Acordarea ajutoarelor ar fi generat, in opinia ministrului, o situatie discriminatorie intre beneficiarii ajutoarelor, care ar fi incasat atat salariul, cat si ajutorul social, si ceilalti angajati care ar fi primit doar salariul.

Ministrul a aratat ca, daca va fi cazul, Guvernul va emite o noua hotarare privind acordarea de ajutoare, dar ca se spera sa nu mai apara o situatie care sa impuna o astfel de masura.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Premierul Victor Ponta afirma ca, in momentul in care a preluat sefia Guvernului, salariatii combinatului chimic aveau o restanta de trei luni la plata salariilor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.