Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Csapo Jozsef, a anuntat ca nu va renunta la lupta pentru autonomia Tinutului Secuiesc, in ciuda raspunsului negativ dat de Traian Basescu.

Csapo a spus ca va scrie din nou Parlamentului European pentru a solicita ca integrarea Romaniei in UE sa fie conditionata de acordarea autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc.

Ofensiva radicalilor maghiari nu se va reduce insa la scrisori si plangeri catre autoritatile europene. Csapo a mai declarat ca CNS va cere consiliilor locale din judetele Covasna, Harghita si Mures sa demareze procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei acestei regiuni. Pe 10 decembrie, la sfarsitul acestei saptamani, liderii CNS se vor intalni la Sfantu-Gheorghe pentru a stabili strategia de continuare a luptei pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.

"Nu renuntam la lupta noastra, vom reprezenta in mod consecvent aceasta pretentie a Secuimii", a spus Csapo Jozsef. Liderul CNS a explicat si de ce a invocat autonomia proviciei Kosovo in scrisoarea adresata saptamana trecuta lui Traian Basescu.

Csapo a aratat ca CNS a considerat ca viziunile lui Traian Basescu despre Kosovo reprezinta o premisa pentru adoptarea prin lege a statului de autonomie a Tinutului Secuiesc, si nu un model de organizare. "Nu poate fi vorba de o paralela intre solutiile propuse de Traian Basescu pentru Kosovo si Tinutul Secuiesc. Noi ne-am adresat presedintelui tarii pentru a arata ca Secuimea vrea sa obtina autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc prin instrumente democratice", a spus Csapo Jozsef.

Saptamana trecuta, Csapo Jozsef, i-a cerut printr-o scrisoare deschisa, presedintelui Traian Basescu, sa accepte solicitarea CNS privind organizarea, cu participare internationala, a unor negocieri pentru reinfiintarea prin lege a Tinutului Secuiesc, ca euroregiune autonoma administrativ-teritoriala.

Presedintele Traian Basescu i-a replicat lui Csapo ca incercarea de speculare a solutiei propuse pentru Kosovo este un abuz politic si l-a invitat sa citeasca cu atentie Constitutia si legislatia Romaniei. "Csapo Jozsef face o mare confuzie intre Romania si, poate, Transnistria", a spus seful statului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.