Delegatia de observatori ai Adunarii Parlamentare a OSCE considera ca procesul electoral la scrutinul parlamentar de duminica a decurs pozitiv, incadrandu-se in principiile OSCE si fiind luate masurile necesare pentru a fi asigurate "alegeri libere si corecte".

"Am evaluat ca alegerile parlamentare au fost in conformitate cu principiile OSCE. Votul observat de echipa OSCE a fost apreciat ca fiind pozitiv. Observatorii nostri nu au primit un numar semnificativ de rapoarte cu privire la nereguli, desi au fost acuzatii de natura generala", a declarat Wolfgang Grossruck, vicepresedintele al Adunarii Parlamentare a OSCE, intr-o conferinta de presa, transmite MEDIAFAX.

Cei 17 observatori OSCE au vizitat duminica circa 120 de sectii de votare din Bucuresti si judete cum ar fi Constanta si Teleorman, iar vremea nu a afectat negativ procedura de votare "care a decurs fara incidente sau neregularitati", iar "cetatenii si-au exprimat votul intr-o maniera calma si in ordine".

"Alegerile au demonstrat ca Romania este o tara cu respect pentru drepturile parlamentare, precum si cu un proces politic democratic. S-au luat masurile necesare pentru asigurarea unor alegeri libere si corecte", a apreciat oficialul OSCE.

Grossruck a aratat insa "atmosfera politica" si campania electorala au fost afectate de referendumul din 29 iulie, precum si de lupta pentru putere intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.

"Totusi, atmosfera politica din ultima vreme a contribuit la subminarea increderii publice in functionarea corecta a institutiilor. Rezultatele referendumului din 29 iulie au aruncat o umbra asupra procesului electoral (...) A fost o campanie pasnica si in majoritatea timpului nu au avut loc incidente, insa, a fost umbrita de lupta pentru putere intre presedinte si premier. Alegatorii s-au prezentat la urne in numar destul de modest pentru a-si alege reprezentantii in Parlament. Alegatorii au avut posibilitatea de a face o alegere informata", a declarat vicepresedintele AP a OSCE.

Totodata, el a mai punctat ca misiunea OSCE nu a avut ca scop "aratarea cu degetul" a Romaniei, ci "un schimb de experienta".

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.