Presedintele Traian Basescu a declarat, la Kiev, ca primul pas pentru solutionarea crizei Transnistrene consta in retragera trupelor straine din zona si desfiintarea fortelor militare si paramilitare ale regimului separatist. In discursul prezentat la Forumul Comunitatii Optiunii Democratice, presedintele s-a referit la responsabilitatea Romaniei in calitate de stat membru NATO si viitor stat membru UE, in procesul de transformare democratica, aratand ca "Romania este gata sa impartaseasca din propria experienta, pentru ca ea insasi a beneficiat de sprijinul prietenilor."

La reuniunea la care au mai participat presedintii Estoniei, Georgiei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei, Republicii Moldova, Sloveniei si Ucrainei, Basescu a abordat problema securitatii si stabilitatii in regiunea baltica-pontica-caspica. In acest context, seful statului a afirmat ca provocarea cea mai importanta ramane existenta in aceasta zona a unor focare de conflict, cum ar fi regimurile autoritare din entitatile separatiste Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud.

Presedintele Basescu a aratat ca, pentru Romania, Transnistria reprezinta cel mai apropiat si mai clar exemplu in acest sens. "Primul pas spre solutionare presupune atat retragerea trupelor straine, cat si desfiintarea fortelor militare si paramilitare ale regimului separatist, in baza unui calendar precis, cu garantii multilaterale", a subliniat seful statului. Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a declarat, tot la Kiev, ca organismul international "Comunitatea alegerii democratice", care urmeaza a fi constituit, va face din integrarea europeana un proces ireversibil, informeaza Ria Novosti.

Seful administratiei presedintelui georgian, Ghiorghi Arveladze, a declarat ca in capitala Ucrainei va fi creata o axa a statelor democratice "care nu doresc sa se afle in sfera de influenta a Rusiei". Tot ieri a inceput si misiunea UE de monitorizare a granitei dintre Ucraina si Moldova. Aceasta a fost instalata la cererea Moldovei, care avea plangeri legate de traficul cu droguri si arme la sectiunea transnistreana de frontiera. Autoritatile republicii separatiste nu au obiectat la adresa masurii si sustin ca aceasta va dovedi ca acuzatiile sunt false.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.