Liderii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au decis joi seara sa isi suspende lucrarile pana vineri dupa-amiaza pentru a examina noile propuneri ale presedintelui Consiliului european, Herman Van Rompuy, au declarat mai multi diplomati citati de AFP.

"Summitul este suspendat pana vineri dupa-amiaza. Este necesar sa acordam timp delegatiilor sa examineze noua propunere a presedintelui Van Rompuy" dupa intalnirile acestuia in cursul zilei de joi cu fiecare dintre sefii de stat si de guvern, au explicat acesti diplomati.

Potrivit MEDIAFAX, Van Rompuy isi mentine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adica 1.01 la suta din PIB-ul european, conform surselor.

Insa va acorda 8 miliarde in plus Politicii agricole comune (PAC) si 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sarace.

Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare si infrastructuri mari si 5 miliarde de euro de la bugetul prevazut pentru actiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune in favoarea statelor cele mai sarace si Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.

Prima sa propunere reusise sa reduca 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori si interventiilor pe piete. Aceste reduceri au fost denuntate de catre francezi ca fiind inacceptabile.

Coeziunea pierdea la randul sau 29 de miliarde.

Herman Van Rompuy nu s-a atins in schimb de fondurile destinate cheltuielilor de functionare a institutiilor, mai ales cele pentru salariile functionarilor si alti angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.