Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, luni, la RFI, ca Romania nu va sprijini bugetul UE pentru perioada 2014-2020, daca propunerea este inacceptabila si si-a exprimat speranta ca pozitia presedintelui Basescu la Consiliul European sa corespunda intereselor Romaniei, nu ale PPE.

Titus Corlatean spera "ca pozitia pe care presedintele Basescu o va exprima la Consiliul European extraordinar sa fie cea care sa corespunda cu adevarat intereselor de dezvoltare a Romaniei in urmatorii ani", pentru ca este vorba de necesitatea ca Romania sa primeasca din bugetul Uniunii, in perioada 2014-2020, resursele necesare pentru dezvoltare.

"Aceasta pozitie nu este nici singulara, nu ar trebui sa fie nici surprinzatoare, pentru simplul motiv ca facem parte dintr-un grup mai mare de state membre ale UE care au o profunda nemultumire fata de propunerea pe care presedintele Van Rompuy a formulat-o, aceasta taiere drastica, dramatica de fonduri, care se prefigureaza a fi alocate in domenii importante in bugetul viitor al UE. «Prietenii Coeziunii», din care si Romania face parte, au spus-o foarte clar: nu suntem multumiti cu aceasta propunere! Si atunci imi pun intrebarea: de ce ar trebui sa fim rezervati in a ne exprima public si in a spune inclusiv in cadrul Consiliului ca aceasta propunere este inacceptabila Romaniei?", a aratat ministrul de Externe, potrivit MEDIAFAX.

Titus Corlatean spune ca Romania trebuie sa-si apere interesele in disputa privind bugetul UE: "Suntem obligati sa jucam acest joc, tocmai pentru a ne afla la masa negocierii intr-o pozitie mai buna. Trebuie s-o spunem la fel de raspicat cum a spus-o si Polonia alta data: daca aceasta propunere este inacceptabila, nu vom sprijini adoptarea acestei formule de buget! Practic, acest lucru echivaleaza cu un drept de veto. Or, suntem obligati sa jucam acest joc, si nu sa cautam pretexte, unele chiar pentru a iesi dintr-o pozitie inconfortabila, cum se afla in clipa de fata presedintele Basescu fata de liderii apartinand aceleiasi familii politice, PPE. Trebuie sa ne pozitionam din punctul de vedere al intereselor Romaniei, si nu din punctul de vedere al intereselor de partid politic la nivel european".

In opinia lui Corlatean, retorica declansata in ultimele zile reflecta "o preocupare foarte serioasa de ordin intern, politic, electoral, pe care presedintele Basescu si aliatii sai o au in realitate".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Si de aici, dorinta de a interfera, pretextand marile interese nationale, a interfera in jocul politic intern, care altfel ar fi trebuit sustinut exclusiv de catre partidele politice si in niciun caz de presedintele Romaniei", adauga el.

Ministrul de externe mai spune ca, daca nu se va ajunge la un acord privind bugetul UE la Consiliul European, negocierile vor continua si se va cauta pana la urma o solutie de compromis, asa a fost de fiecare data.

"Dar sa te retragi din lupta si din negocierea politica de la bun inceput, pentru a nu-ti deranja partenerii, liderii europeni din aceeasi familie, PPE, mi se pare o chestiune absolut condamnabila! Cel care merge la Consiliul European si si-a asumat aceasta reprezentare trebuie sa respecte interesul real al societatii romanesti, respectiv alocarea de resurse pentru dezvoltare de la bugetul UE, care chiar sa fie importante", spune Titus Corlatean.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.