Un grup de zece parlamentari ai PNL au depus, recent, la Camera Deputatilor un proiect de modificare a legii de functionare a CNSAS. Deputatul PSD Ion Stan, secretarul Comisiei parlamentare de Control asupra activitatii SRI, sustine ca proiectul liberalilor copiaza o initiativa legislativa a sa, care nu ar fi trecut de Parlament acum cativa ani tocmai datorita opozitiei PNL.

Unul dintre parlamentarii liberali initiatori ai proiectului de modificare a legii CNSAS, senatorul liberal Norica Nicolai, sustine ca Stan face aceste afirmatii din frustrare si ca acesta este binevenit sa-si sustina obiectiile depunand amendamente la acest proiect. Ion Stan ne-a mai declarat ca CNSAS functioneaza in acest moment in ilegalitate, pentru ca ordonanta emisa de Guvern pentru prelungirea mandatului acestei institutii incalca Constitutia. Deputatul PSD a depus la Birourile Permanente ale Parlamentului o sesizare prin care cere suspendarea procedurii de dezbatere a ordonantei de urgenta.

"Legea 187 arata clar ca mandatul CNSAS poate fi prelungit doar prin hotarare a Parlamentului, si nu prin ordonanta de urgenta. Pentru ca Guvernul nu a tinut cont de acest lucru, in acest moment CNSAS nu mai functioneaza", afirma Ion Stan. In replica, Norica Nicolai sustine ca Stan "este in eroare cu privire la niste chestiuni de tehnica legislativa".

"Ordonanta Guvernului va fi adoptata printr-o lege a Parlamentului, deci totul este in regula", sustine Norica Nicolai, vicepresedintele comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Ion Stan mai afirma ca ar trebui constituita o comisie parlamentara de control a CNSAS si ca membrii Consiliul ar trebui sa prezinte in Parlament cat mai curand un raport de activitate pentru ca in sase ani, acest lucru nu s-a intamplat nici macar o data.

Proiectul de lege, initiat de catre liberali, prevede extinderea categoriilor de functii publice care sunt verificate din oficiu de CNSAS incluzand procurorii de la DNA, consilierii locali si judeteni, stabilirea obligatiei acestui organism de a sesiza organelor in drept neconcordanta dintre declaratia pe propria raspundere a unei persoane privind apartenenta ca agent sau colaborator al politiei politice si rezultatelor verificarii CNSAS.

Proiectul de lege mai prevede predarea arhivelor, cu toate tipurile de documente intocmite de fosta Securitate catre CNSAS, o definire mai clara a termenilor de "politie politica", "agent" si "colaborator" al politiei politice, precum si publicarea in Monitoriul Oficial a deciziilor CNSAS. Totusi, Stan si liberalii au ceva in comun, in ciuda intepaturilor reciproce din ultima vreme. Aproape toti sunt nemultumiti de activitatea actualilor membrii ai Colegiului CNSAS si pregatesc deja schimbarea modului de numire a acestora.

Principala modificare vizeaza stabilirea unei incompatibilitati intre functia de membru al Colegiului si calitatea de fost sau actual membru de partid. De asemenea, liberalii mai propun ca membrii Colegiului CNSAS care au mai mult de trei absente consecutive de la sedinte sa poata fi inlocuiti de catre Parlament.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.