De ziua Marii Uniri, Tariceanu si Boc au dezgropat subiectul fuziunii intre PNL si PD. Au dat si un semnal: participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.

Liderii Aliantei D.A., Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu, aduc din nou in prim-plan subiectul fuziunii dintre PD si PNL. Prezenti la manifestarile de la Cluj, cei doi au declarat ca acest subiect nu a fost ingropat si ca in continuare sustin o asemenea idee. "Eu m-am declarat si inainte de momentul alegerilor din 2004, si dupa, in favoarea acestei idei politice si o sustin in continuare", spune Tariceanu, adaugind ca motivul pentru care ideea fuziunii nu a mai fost abordata este agenda incarcata a Aliantei in primul an de guvernare.

Totodata, cei doi lideri au anuntat ca, la alegerile pentru Parlamentul European, cele doua partide vor candida pe aceleasi liste, ponderea intre candidatii PD si cei ai PNL fiind de unu la unu, iar in Parlamentul European reprezentantii PNL ar activa in cadrul grupului liberal, iar cei ai PD in cadrul grupului popular. "Propunerea ca PNL si PD sa candideze pe liste comune pentru Parlamentul European inseamna, de fapt, pasi inainte spre acest obiectiv (fuziunea, n.r.), care insa nu a fost dezbatut suficient in interiorul Aliantei D.A.", spune Emil Boc, incercind sa dea un semnal de consens intre cele doua partide.

Nemultumirea democratilor

Subiectul nu a fost discutat in cadrul celor doua partide pina in prezent, drept pentru care a creat nemultumire printre membrii PNL si ai PD. Democratii se declarau ieri impotriva unei astfel de solutii, motivind ca, acum, PD are un procent mult mai important decit PNL in sondaje. Mai mult, protocolul dintre cele doua partide spune ca ponderea pe liste va fi stabilita in urma unui sondaj din care sa rezulte situatia la momentul intocmirii listelor.

La fel s-a intimplat si la alegerile parlamentare din 2004, unde paritatea a fost de 1,3 la 1 in favoarea PNL. Majoritatea liderilor democrati considera ca acum ponderea e de cel putin 2 la 1 in favoarea PD. "Pasul cel mai important in vederea fuziunii este acest raport stabilit de 1 la 1. Indiferent de sondaje, raportul ramine si astfel nu se mai creeaza competitie intre cele doua partide, deci nici tensiuni", motiveaza presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. In ceea ce ii priveste pe liberali, stabilirea acestui raport nu avea cum sa-i deranjeze. "Sintem de acord cu raportul anuntat. Recent, chiar s-a cerut ca in PNL sa se organizeze alegeri interne pentru viitorii euro-parlamentari", spune liberalul Titu Gheorghiof.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.