Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Timisoara, ca este necesara "amendarea Constitutiei in 2013" si ca "Parlamentul Romaniei ar trebui sa devina Camera Regiunilor" din care sa faca parte "cel mult o suta de membri".

"Amendarea Constitutiei este necesara in 2013. Ar fi bine sa avem o amendare a Constitutiei sau chiar una noua. UDMR e pregatita cu o propunere coerenta si trebuie facuta in noul Parlament al Romaniei. Trebuie stabilita foarte clar relatia intre institutii, relatia intre Guvern si Presedintie, trebuie sa decidem daca vrem o republica semi-prezidentiala in continuare, sa vedem ce facem cu bicameralismul. Credem ca Parlamentul Romaniei ar trebui sa devina Camera Regiunilor. Asta va fi o noua provocare pentru Romania, regiunile. Altfel nu putem absorbi fondurile Uniunii Europene", a spus Kelemen, potrivit MEDIAFAX.

Kelemen a afirmat ca UDMR ar opta pentru ca Romania sa devina republica parlamentara si ca ar trebui sa aiba intre 14 si 16 regiuni de dezvoltare.

"Am propus ca Romania sa aiba 16 regiuni de dezvoltare in loc de noua cate au fost propuse de altii. Se poate discuta de 14, 15 sau 16 regiuni, dar e important sa tii cont de relatiile socio-culturale, de nivelul de dezvoltare din regiune pentru ca altfel nu poti fi performant, nu poti sa aduci bani. Cifra 16 ar fi un numar corect pentru Romania, Camera Regiunilor ar trebui sa aiba un numar de 98-100 de persoane, cel mult o suta de membri, iar fiecare judet sa aiba doi reprezentanti in acest for", a spus Kelemen Hunor.

Intrebat ce parere are despre revenirea la monarhie, liderul UDMR a precizat ca, desi are o relatie buna cu Casa Regala, Romania nu ar trebui sa treaca la aceasta forma de guvernamant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.