Premierul Victor Ponta a declarat ca Traian Basescu va incalca, din nou, Constitutia daca va participa, in calitate de presedinte al Romaniei, la Congresul PPE de la Bucuresti. 

"Nu am niciun fel de ostilitate fata de niciunul dintre participanti, am o singura problema constitutionala foarte grava: conform Constitutiei Romaniei, presedintele Romaniei, indiferent cum il cheama, nu face politica, nu este membru al vreunui partid politic si nu participa implicit la manifestari ale unui partid politic. Domnul presedintele Basescu, ca de obicei, va incalca aceasta regula constitutionala. Sigur ca va trebui sa spunem lucrul asta", a declarat Ponta, potrivit mediafax.ro.

Pe de alta parte, desi premierul sustine ca presedintele Basescu ar incalca prevederile Constitutiei (articolul 84, alineatul 1) daca ar "participa implicit la manifestari ale unui partid politic", momentele in care Crin Antonescu, in calitate de presedinte interimar, a participat in mod activ la toate manifestarile USL-ului in campania pentru referendumul din 29 iulie, vor ramane pe vecie intiparite in memoria colectiva a romanilor.

Daca, intr-adevar, Basescu ar incalca prevederile Constitutie participand la Congresul PPE, in aceeasi situatie s-ar afla si Crin Antonescu.

Potrivit articolului 98, alineatul 2, din Constitutie, presedintele interimar nu poate dizolva Parlamentul si nici nu poate cere poporului sa-si exprime vointa prin referendum, respectiv articolele 89 si 90, dar este obligat sa respecte aceleasi prevederi ale Constitutiei ca si presedintele ales.

Cancelarul german Angela Merkel, presedintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar si presedintele Traian Basescu figureaza pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfasura, miercuri si joi, la Palatul Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.