Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca procurorii au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane care au luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie.

Potrivit comunicatului de presa emis de DNA, 49 de persoane sunt presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori.

De asemenea, 18 persoane sunt observatori din partea unei organizatii neguvernamentale care au si calitatea de membri ai unui partid, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de fals in declaratii.

In actele de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut ca exista indicii temeinice si probe ca in data de 29 iulie 2012, cei 49 de invinuiti, presedinti si membri ai unor sectii de votare din mai multe localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, avand intreaga responsabilitate pentru desfasurarea, in conditii de legalitate, a procesului de votare, au inlesnit falsificarea semnaturilor unor alegatori pe lista permanenta si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot fata de cele votate de alegatori, corespunzator aceluiasi numar de semnaturi falsificate.

Pe de alta parte, in zilele de 19, 20, 21 iulie 2012, ceilalti 18 invinuiti din prezentul dosar penal au completat olograf si au semnat cate o declaratie de neapartenenta politica, in scopul acreditarii ca observatori din partea Asociatiei „Tara Noastra”, la referendumul din 29 iulie 2012. Desi erau membri ai unui partid politic, in actele respective, depuse la Biroul Electoral Central, cei 18 invinuiti au declarat, in mod mincinos, contrariul. In calitate de membri ai unei formatiuni politice si concomitent, de observatori la diferite sectii de votare din localitati din judetul Teleorman, cei 18 invinuiti au comunicat, in fiecare ora, pe parcursul zilei de 29 iulie 2012, prezenta la vot in sectiile respective, catre numarul telefonic 1855, care era parte din sistemul IT controlat de Dragnea Nicolae Liviu, invinuit in acelasi dosar.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

In acest fel, atat cei 49 de presedinti si membri ai sectiilor de votare, cat si cei 18 observatori din partea unui ONG care erau si membri de partid, au contribuit la realizarea scopului urmarit de Dragnea Nicolae Liviu, secretar general al unui partid politic, se mai arata in comunicatul DNA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.