Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca este de dorit ca minoritatea romana din Ucraina sa beneficieze de drepturi similare acordate minoritatii ucrainene din tara noastra. 

Seful statului l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe Eugene Czolij, presedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, in cursul intrevederii fiind abordate aspecte privind situatia minoritatilor nationale din cele doua tari.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei remis agentiei MEDIAFAX, presedintele Basescu a apreciat ca este de dorit ca minoritatea romana din Ucraina sa beneficieze de drepturi similare acordate minoritatii ucrainene din tara noastra.

De asemenea, presedintele a subliniat faptul ca minoritatea ucraineana beneficiaza, printre altele, de reprezentare in cadrul Parlamentului Romaniei, dar si de fonduri special alocate de la bugetul de stat.

"Viziunea noastra in privinta minoritatilor este aceea ca, pe langa drepturile lor, statul trebuie sa aiba un rol activ ca cetatenii de alta etnie sa se simta parte a natiunii", a declarat Basescu.

Totodata, Eugene Czolij a afirmat ca Romania este un exemplu in ceea ce priveste modul in care trateaza minoritatile nationale, relateaza comunicatul Presedintiei.

"De fiecare data cand am ocazia, ofer Romania ca exemplu pentru modul in care trateaza minoritatile nationale si pentru modul in care stie sa respecte drepturile omului. Romania se afla la cel mai inalt nivel in ceea ce priveste respectarea cetatenilor de alta etnie, acordand chiar locuri in Parlament pentru minoritatile nationale", a apreciat presedintele Congresului Mondial al Ucrainenilor.

Congresul Mondial al Ucrainenilor reprezentat de Eugene Czolij include organizatii ale ucrainenilor din 34 de tari, printre care si cele ale minoritatii ucrainene din Romania. Aceasta organizatie vizeaza pastrarea identitatii nationale a ucrainenilor din afara granitelor tarii si dezvoltarea culturii din diaspora.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.