Traian Basescu l-a acuzat aseara, la TVR, pe ex-consilierul prezidential Dorin Marian ca l-ar fi sunat in 1998 pentru a-l provoca sa faca declaratii compromitatoare, pe care le-a inregistrat. Basescu il banuieste de implicare si pe Dinu Patriciu.

Presedintele a facut o legatura intre Dinu Patriciu, atacurile recente ale lui Emil Constantinescu la adresa sa si inregistrarea pe baza careia Mugur Ciuvica l-a acuzat ca ar fi incercat sa influenteze justitia in 1998, dupa arestarea unui prefect PD. Basescu a declarat ca discutia, din care Ciuvica a facut publice doar spusele sale, nu si identitatea interlocutorului, ar fi fost o provocare. "Abia acum inteleg ca a fost o discutie provocata. Este discutia mea cu Dorin Marian, consilierul pentru securitate al presedintelui Constantinescu. El m-a sunat", a declarat Traian Basescu.

Acesta a explicat ca respectiva conversatie a avut loc la doua zile dupa ce a fost arestat prefectul in cauza, asa ca nemultumirea sa, ca nu a fost anuntat dinainte de retinerea acestuia, nu poate fi o intruziune. "Am dreptul sa ma gindesc: atacul presedintelui Emil Constantinescu; Dorin Marian suna un ministru in functie si-l inregistreaza; dar, tot o coincidenta, sigur, Dorin Marian a lucrat o buna bucata de vreme la dl Patriciu, a fost platit de dinsul", a facut seful statului niste conexiuni.

Fostul consilier prezidential nu a putut fi gasit. Pe linga el, Basescu l-a mai atins colateral si pe fostul presedinte. Astazi, acesta voia sa-si marcheze revenirea in politica printr-o conferinta de presa cu ocazia implinirii a noua ani de la depunerea juramantului in calitate de sef al statului.

Numai ca acuzatiile lui Basescu vor da o alta conotatie momentului pe care Constantinescu il dorea festiv. Presedintele l-a acuzat deschis ieri ca incearca sa se foloseasca de imaginea sa ca sa revina in viata politica, acesta fiind si motivul pentru care Constantinescu il acuza acum ca ar fi fost ofiter de securitate. "Daca in perioada 1996-2000 a avut suspiciuni, de ce nu le-a facut publice atunci? E clar ca e un joc in care vrea sa revina in arena si cum altfel poti s-o faci decit spunind ceva despre Basescu?", a comentat el.

Se cauta sef pentru CNI

Presedintele a dezvaluit ca nou-infiintata Comunitate Nationala de Informatii va fi condusa de un consilier de stat, "pe care nu l-am numit inca", si nu de proaspatul consilier prezidential pentru securitate nationala, Sergiu Medar. In acest caz ar trebui modificata organigrama administratiei prezidentiale, pentru ca un nou consilier de stat sa fie numit. Basescu a explicat, referindu-se la seful CNI, ca "desi il am", se mai gindeste daca o sa fie din rindul clasei politice sau dintre "profesionisti".

Inclinatia catre "profesionisti" pare sa aiba la baza teama de ziaristi: "Ce-ar zice presa daca as pune un om de la PD ?! ". Pe de alta parte, seful statului a dat asigurari ca nu exista baze militare secrete americane (CIA) in Romania pentru anchetarea teroristilor capturati in Orient. El a dezvaluit ca, recent, unui grup de ziaristi francezi i s-a pus la dispozitie nu doar baza aeriana Kogalniceanu, ci si toate celelalte baze aeriene romanesti.

Basescu a dat asigurari ca autoritatilor care ancheteaza presupusa existenta a unor avioane-inchisori ale CIA pe bazele aeriene ale Romaniei le vor fi prezentate listele cu toate cursele aeriene care au ajuns in tara noastra, dar ca o serie dintre acestea nu vor fi facute publice.

Pe data de 12 decembrie va face un bilant al activitatii serviciilor secrete. Seful statului a aratat ca i-a explicat omologului sau rus, Vladimir Putin, ca "Romania recunoaste interesele Rusiei la Marea Neagra, dar si Rusia trebuie sa recunoasca interesele romanesti" in zona. Dupa modelul "Elena Udrea- 'presedintele>> Norvegiei", Basescu a fost prins pe picior gresit la capitolul cunostinte politice, necunoscind faptul ca Marea Britanie nu are o zi nationala.

"Morar a gresit"

Presedintele a mai declarat ca seful DNA, Daniel Morar, a gresit cind nu a dat curs plingerii semnate de cinci senatori PSD cu privire la modul in care el a intrat in posesia apartamentului din Mihaileanu. Morar invocase imunitatea de care beneficiaza un sef de stat pe timpul mandatului. "Morar a facut o eroare, indiferent ce fapta a presedintelui este suspectata, ea trebuie cercetata. Un procuror nu-si poate permite sa lase sa planeze asupra presedintelui un semn de intrebare". Acesta a declarat ca isi va trimite avocatul la Parchet cu actele casei, pentru a vedea prin ce proceduri cazul poate fi cercetat.

Negocieri de nevoie

Presedintele s-a declarat ingrijorat de felul in care avanseaza dezbaterile parlamentare privind bugetul pe 2006. Basescu a anuntat ca va vorbi astazi cu sefii partidelor pentru a gasi o strategie de adoptare mai rapida a acestora. El si-a exprimat dezaprobarea ca oferta de negociere lansata de PSD a primit "un raspuns din partea unui partid al Aliantei putin cam arogant", conform caruia coalitia nu are nevoie de ajutorul PSD. Desi refuzul in acesti termeni fusese formulat de liberalul Bogdan Olteanu, seful PD, Emil Boc, nu era sigur ca nu era vizat chiar el si a subliniat ca poate discuta cu PSD despre chestiunile procedurale de genul "ce inseamna o pauza", dar "chestiunile politice nu se negociaza". Cit despre schimbarea sefilor celor doua Camere, Basescu a recomandat Aliantei "sa nu se mai ancoreze in lucruri mici, cronofage".

Cine este "provocatorul"

Dupa o cariera in PNTCD, Dorin Marian, inginer, bursier SUA in relatii internationale, a ajuns consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui Emil Constantinescu. In 1995-1996, Dorin Marian a fost organizator al campaniei electorale a lui Constantinescu. Cind a fost numit sef al campaniei electorale a CDR-2000, Dorin Marian a parasit Palatul Cotroceni, dupa ce, la nominalizarea pe listele electorale, isi da demisia din functia de consilier prezidential.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.