''Toata lumea spune ca se rupe partidul. Nu stim ce sa facem! Este exact ca in '97, cand nu stiam daca sa ramanem sau sa plecam". Acestea sunt cuvintele unui parlamentar PSD din Bucuresti, adica din filiala condusa de Dan Ioan Popescu. Vacanta de sarbatori nu le-a priit deloc pesedistilor, care, dupa ce au vazut cum li se scurge guvernarea printre degete, vad acum ca le fuge si partidul de sub picioare. Pentru ca, daca nu era de ajuns razboiul pe fata dintre Nastase si Iliescu, in PSD se vorbeste acum, cu insistenta, despre sciziunea partidului la congresul de luna viitoare, dupa modelul sciziunii din '97, cand o grupare din PDSR a parasit partidul, sub conducerea lui Theodor Melescanu, pentru a pune bazele unei noi formatiuni ApR. De data aceasta, cel care intentioneaza sa produca ruptura este Dan Ioan Popescu, seful filialei PSD Bucuresti si unul dintre cei mai bogati membri ai partidului. Dupa cum sustin mai multe surse din conducerea partidului, Dan Ioan Popescu il are alaturi in initiativa sa de a parasi barca PSD si pe Miron Mitrea, un alt "greu" din punct de vedere financiar, dar si din punctul de vedere al influentei in interiorul PSD, unde controleaza mai multe filiale mari, printre care Vrancea, Mehedinti, Constanta.

Grupuri si "vectori de imagine"

Potrivit informatiilor noastre, ruptura ar trebui sa se produca la congres, sub acelasi pretext sub care s-a rupt si ApR in '97 dezamagirea provocata de abandonarea reformarii partidului, persistenta mentalitatilor invechite, acapararea partidului de "venetici", nou-veniti plantati in fruntea partidului de catre Adrian Nastase etc. Cei doi ar urma sa infiinteze un nou partid, pe structurile filialelor PSD pe care le controleaza, cu un numar de parlamentari suficient de mare pentru a-si infiinta grupuri proprii la Camera si la Senat. Si, daca Ion Iliescu ar fi invins la congres de Nastase si ar opta sa plece cu gruparea Dan Ioan Popescu, noua formatiune l-ar avea pe fostul sef al statului pe post de "vector de imagine".
Aceasta este insa doar o ipoteza luata in calcul de pesedistii bulversati. In plus, se pare ca nici reactivarea lui Adrian Costea nu e intamplatoare. Oamenii lui Dan Ioan Popescu din filiala Bucuresti sunt cuprinsi de panica. Popescu le promisese inainte de sarbatori ca va avea o discutie cu ei, pentru a le lamuri situatia si pentru a le expune ce intentii are in privinta alegerilor din partid.

Discutia insa n-a mai avut loc, D.I. Popescu plecand in concediu in Italia impreuna cu finul sau, Miron Mitrea. "Inainte sa plece, ne-a spus doar sa avem grija, ca de-abia acum incepe batalia", ne-a declarat unul dintre presedintii de sector din organizatia Bucuresti. Acesta sustine ca asupra echipei lui Popescu se fac presiuni din partea taberei lui Nastase pentru a face o optiune in ceea ce priveste sustinerea lui Nastase la presedintia PSD sau parasirea partidului. "Se fac presiuni foarte mari asupra noastra sa spunem incotro o luam", spune acelasi presedinte de filiala de sector.

Iliescu? Duca-se!

De partea cealalta, in tabara lui Nastase, planurile de sciziune ale lui Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea sunt cunoscute. "Da, exista o astfel de intentie, dar este sortita esecului. Dan Ioan Popescu este extrem de nepopular la nivelul partidului, exceptand organizatia Bucuresti. Iar Miron Mitrea nu controleaza decat cateva filiale, asta e tot! Planul lor nu e o chestiune care sa aiba sanse", sustine unul dintre apropiatii lui Nastase. Cat despre posibilitatea plecarii lui Iliescu din PSD in cazul in care, intr-adevar, se va produce o ruptura, oamenii lui Nastase au un singur cuvant de spus: "Duca-se!" "Iliescu a iesit extrem de prost din zona prezidentiala si el nu mai poate fi legat de viitorul PSD-ului!" spun apropiatii lui Adrian Nastase.

Moneda de schimb

In aceste conditii, starea de fapt din PSD este extrem de complicata. La intrebarea atat de des pusa in ultimii ani: "Se rupe PSD?" nu exista inca un raspuns cert, dar sunt in mod evident sanse mari ca acest lucru sa se intample.
Dar, avand in vedere ca totusi, in momente de criza, pesedistii au stiut sa se adune si sa pupe "Piata Independenti" pana au trecut "hopul", este foarte posibil ca mult asteptatul congres sa fie un moment in care Nastase, Iliescu, Mitrea si Popescu sa-si dea mana si sa se impace, dovedindu-se atunci ca planurile de sciziune facute de cei doi fosti ministri n-au fost altceva decat demonstratii de forta pentru a primi, in schimbul pastrarii unitatii partidului, niste functii mai mari, suficient de mari pentru orgoliul fiecaruia.