Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda considera ca decizia CC de miercuri privind legea prin care Parlamentul devenea arbitru intre premier si presedinte privind reprezentarea la Consiliul European confirma ca regimul din Romania nu este unul parlamentar.

"Decizia confirma faptul ca regimul de la 1991, revizuit in 2003, nu e unul parlamentar. CC nu a vrut sa modifice regimul, si asa destul de slabit dupa toate crizele prin care a trecut. Judecatorii se vadesc a fi inca o data mai degraba conservatori decat revolutionari", scrie Preda pe blogul sau, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, Preda arata ca, pentru a avea un regim parlamentar, Constitutia ar trebui sa prevada ca dreptul de dizolvare a Camerelor sa aparțina premierului, el adaugand ca dizolvarea Legislativului e "mecanismul cel mai prost amenajat din ansamblul politic creat de textul de la 1991/2003".

"Fiindca, daca premierul nu are o asemenea parghie, nici presedintele nu e indreptatit s-o faca in orice conditie. Seful statului poate sa dizolve Parlamentul doar daca esueaza doua tentative de a investi un guvern. Asta lasa loc liber unui joc in care majoritatea parlamentara poate abuza de putere si aservi, pe rand sau simultan, si presedintele, si premierul", argumenteaza eurodeputatul democrat-liberal.

El concluzioneaza ca la "o viitoare revizuire, inevitabila, a Constitutiei, acesta va trebui sa fie unul dintre mecanismele ameliorate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.