Presedintele Traian Băsescu a acordat ziarului "Adevărul" un interviu in care se pronuntă in favoarea alegerilor anticipate. Conform unui promo difuzat aseară la TVR, Traian Băsescu a declarat că alegerile anticipate constituie o variantă pentru o situatie de criză.
Seful statului si-ar dori "anticipate imediate pentru a scăpa de o solutie imorală care se numeste PUR".
Băsescu crede că partidul lui Dan Voiculescu si-ar mai corecta greselile dacă ar demara procedurile legale "pentru schimbarea presedintilor celor două Camere" ale parlamentului, avind in vedere că Văcăroiu si Năstase au fost alesi cu voturile decisive ale PUR. Presedintele a mai afirmat că, in opinia sa, PNL si PD ar trebui să fuzioneze intr-un singur partid.
După acordarea interviului, Traian Băsescu l-a invitat pe redactorul-sef al cotidianului "Adevărul" si presedinte al Clubului Roman de Presă, Cristian Tudor Popescu, la restaurantul "UpTown", la un dejun.
Cu două ore inaintea intilnirii, agenti ai SPP au verificat mincarea, incinta si parcarea localului. Băsescu a văzut-o la o masă pe Monica Birlădeanu, căreia i-a urat "Poftă bună!". Băsescu vrea anticipate! Presedintele Traian Băsescu a acordat ziarului "Adevărul" un interviu in care admite că nu este un adversar al ideii alegerilor anticipate.
Traian Băsescu a declarat că alegerile anticipate constituie o variantă pentru o situatie de criză si că este "un adept al unor anticipate imediate pentru a scăpa de o solutie imorală care se numeste PUR". In interviu, conform Mediafax, Băsescu a mai spus că ar trebui declansată o anchetă parlamentară asupra modului in care s-au desfăsurat alegerile generale, pentru că "nimeni nu mai trebuie să gindească vreodată in Romania că vointa electoratului poate fi măsluită". Revenind la PUR, Traian Băsescu este de părere că partidul lui Dan Voiculescu si-ar mai corecta greselile dacă ar demara procedurile parlamentare legale "pentru schimbarea presedintilor celor două Camere", avind in vedere că Nicolae Văcăroiu si Adrian Năstase au fost alesi in fruntea Senatului si Camerei Deputatilor cu voturile decisive ale PUR.
In interviu, Traian Băsescu a mai afirmat că, in opinia sa, trebuie să se facă fuziunea PNL-PD. Seful statului a adăugat că un singur sef de servicii secrete nu va fi schimbat. Ce se poate reprosa PUR Partidul lui Voiculescu a avut o pozitie duplicitară in ceea ce priveste aliantele. In primăvară, a fost dusmanul PSD si s-a prezentat singur la alegerile locale. In turul doi al alegerilor locale, PUR a mers, in general, pe mina Aliantei. La alegerile generale a intors foaia, constituind Uniunea PSD+PUR, pe listele căreia a obtinut 30 de locuri in parlament si oarece facilităti acordate prin bunăvointa guvernului PSD. PUR a rămas alături de Năstase si de Iliescu pină spre finalul lunii decembrie 2004. Pe 20 decembrie, cu voturile PUR, dar si cu mascarada votului pseudosecret, Năstase si Văcăroiu au fost instalati in fruntea Camerei Deputatilor si Senatului. In fine, PUR "intoarce armele" incă o dată pe 26 decembrie, premierul desemnat la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu, anuntind cooptarea partidului lui Voiculescu in arcul guvernamental. O zi mai tirziu, presedintele PUR anunta nonsalant că formatiunea sa nu a semnat si nu va semna in viitor protocoale cu nimeni, pentru că PUR este "independent". Reactii la cald Deputatul Eugen Nicolăescu, purtător de cuvint al PNL, a apreciat drept salutară pozitia presedintelui Traian Băsescu in legătură cu varianta fuziunii PNL-PD. "Cred că fortele politice vor da dovadă de intelepciune in abordarea acestui subiect". Liderul PD Radu Berceanu consideră la rindu-i că "fuziunea este necesară". Berceanu a precizat: "Eu cred intr-o unificare, nu intr-o fuziune. Cele două formatiuni sint sensibil egale, deci fuziunea e mai complicată, cine să absoarbă pe cine?". Cei doi lideri nu s-au referit, in declaratiile oferite, la temele alegerilor anticipate si onorabilitătii PUR. A făcut-o insă purtătorul de cuvint al Partidului Umanist, Bogdan Pitigoi. El a spus aseară: "Cred că e o glumă sau o formă scoasă din context. Altfel, Băsescu este de două ori mai imoral pentru că a acceptat alianta cu PUR".