Presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, declara ca le-a propus liderilor UDMR, Kelemen Hunor, si Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, fuziunea celor trei formatiuni politice, intr-o noua organizatie, denumita "Uniunea Maghiarilor".

El a afirmat ca a lansat aceasta propunere, intr-o scrisoare, liderilor UDMR, Kelemen Hunor, si Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, relateaza MEDIAFAX.

"Noi, PCM, acum am propus Uniunea Maghiarilor ca o noua organizatie juridica, ca sa participam impreuna la alegerile parlamentare. Ca sa fie ca o nationala, daca vorbim intr-un limbaj sportiv. Sa nu trimitem cluburi la alegerile parlamentare, ci o echipa comuna, ca si o nationala, pentru noi toti, care sa ne reprezinte pe toti. Speram ca aceasta initiativa va avea sustinere si din partea UDMR si a PPMT. Am trimis o astfel de scrisoare si domnului Kelemen Hunor si domnului Toro T. Tibor", a spus Szasz Jeno.

El a adaugat ca se pot discuta mai multe variante legate de crearea noii organizatii politice - ori prin fuziunea formatiunilor politice existente, ori prin formarea unui partid care sa "deserveasca organizatiile componente la alegerile parlamentare".

Presedintele PCM a aratat ca aceasta este "o oferta", care ramane deschisa, intrucat "se poate discuta si despre denumire si simbol".

"Am putea face noi, cele trei organizatii existente, un partid care sa ne deserveasca la alegerile parlamentare, in functie de proportiile obtinute la alegerile locale. Aceasta inseamna ca din zece locuri parlamentare, opt trebuie sa fie din partea UDMR, iar cate unul din partea PCM s PPMT. Daca este adevarat ce a spus UDMR cu ocazia alegerilor locale, ca fiecare maghiar conteaza, atunci chiar ca la alegerile parlamentare fiecare maghiar ar trebui sa conteze si, daca dorim sa avem fiecare reprezentantii nostri in Parlament, aceasta ar fi solutia cea mai rationala si mai reala. Un partid de sine statator, ca sa nu ne confruntam cu schimbarea pragului electoral de la 5% la 8%", a spus Szasz Jeno.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

El a adaugat ca, in cadrul noului partid, care nu va avea denumirea de UDMR, "nici simbolul vechi de lalea stilizata", fiecare dintre formatiunile politice componente ar urma sa functioneze ca o platforma politica, cu propria ideologie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.