Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, la sfarsitul saptamanii, la Resita, ca in cadrul proiectului contractului social pe care il va propune PSD functioneaza un numar de 15 grupuri de lucru. Adica, exact numarul departamentelor care formeaza asa-numitul "guvern din umbra", condus de Adrian Nastase

Geoana a dorit insa sa arate ca propunerea acestor grupuri de lucru depaseste oferta stricta de guvernare, pentru a infirma existenta unei rivalitati intre grupurile lui si departamentele lui Nastase.

"Temele alese de grupurile de lucru depasesc competenta unui minister", a precizat Geoana rolul grupurilor de lucru, iar "departamentele au o implicare directa in acest proiect".

Geoana spune ca de altfel PSD pregateste programe de guvernare la trei nivele: national, regional si judetean. Dar, in timp ce departamentele sunt oglinda ministerelor, grupurile de lucru se refera la subiectele de pe agenda publica, a adaugat presedintele PSD. Cele doua structuri sunt complementare, in viziunea lui Geoana, cata vreme competitia interna pentru functii intr-un viitor guvern ramane deschisa.

"Nimeni nu are fotoliul de ministru garantat", a atentionat Geoana care a promis ca partidul va veni cu o "garnitura de oameni noi". Geoana s-a folosit de ocazia intalnirii de la Resita ca sa laude efectele trecerii in opozitie a PSD, eveniment care a coborat partidul "cu picioarele pe pamant". "Pentru PSD, statul in opozitie pentru o perioada nu e un lucru rau. E o ocazie de a te debarasa de oportunisti, de a-ti incarca bateriile intelectuale cu idei si proiecte noi", a aratat presedintele partidului.

Componenta grupurilor de lucru nu aduce insa nume noi in prim-plan, ci tot pe cele vechi. Astfel, Iulian Iancu, seful Departamentului de economie si comert din structura lui Nastase, conduce si grupul de lucru din cadrul contractului social care are in discutie dezvoltarea economica.

In aceeasi situatie duplicitara se afla Marian Sarbu si Liviu Dragnea, sefi si in guvernul din umbra al lui Nastase, si in cel coordonat de Geoana. Acest lucru nu dovedeste insa decat faptul ca lui Mircea Geoana ii lipsesc numele sonore din partid cu care sa se alieze, motiv pentru care a apelat tot la apropiatii lui Nastase, incercand sa-i atraga de partea sa. Dar nu toti "ministrii" din opozitie ai lui Geoana provin din structurile conduse din Baneasa de fostul premier. Un caz aparte este Ilie Sarbu, a carui suparare pentru faptul ca Nastase i-a refuzat sefia departamentului agriculturii este bine cunoscuta.

Desi senatorul PSD a fost ministrul Agriculturii, Nastase a dat departamentul respectiv pe mana unui fost subordonat al acestuia, fostul secretar de stat Ovidiu Natea. Asa incat revenirea lui Ilie Sarbu in fruntea unui departament paralel din structura lui Geoana este explicabila. Un alt loc din care Geoana vrea sa-si culeaga viitoarele sale cadre sunt si organizatiile judetene, acolo unde a existat intotdeauna frustrare fata de selectia arbitrara si preponderent din organizatia de Bucuresti a persoanelor pentru functii in structurile administratiei centrale.

Ponta baga strambe Aliantei

Intr-un interviu acordat Agentiei Rompres, deputatul PSD Victor Ponta spune ca desi nu stie de existenta unor negocieri intre PSD si PNL, nu exclude "o asemenea varianta in viitor". Motivul unui asemenea demers ar fi oferit, in opinia deputatului, de faptul ca "presedintele Basescu si partidul sau marioneta sunt adevaratele pericole pentru un sistem democratic eficient in Romania". Referitor la situatia din PSD, Ponta a spus ca dupa Congres, in partid s-a ajuns de la autoritatea "uneori excesiva" de dinainte, la "o lipsa de autoritate", in timp ce "taberele din PSD se fac si desfac conjunctural".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.