Basescu a pledat in cadrul primelor sale declaratii oficiale de la revenirea la Cotroceni pentru o integrare completa in zona euro.

"Experienta de opt ani pe care am acumulat-o in relatiile la varf in UE ma duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public: Europa nu are sanse de supravietuire daca procesul de integrare nu se accelereaza. Avem nevoie de integrare economica, fiscala, politica", a explicat Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, niciun stat al UE, fie ca se numeste Grecia, Portugalia, Romania, Franta sau Germania, nu va rezista procesului de globalizare decat daca in UE nu se realizeaza un puternic proces de integrare.

"Ultimele propuneri ale Comisiei trebuie sa ne puna extrem de serios in garda atunci cand vorbim de procesul de supraveghere bancara la nivel european si adresat zonei euro. Asa cum la momentul potrivit am reusit sa fim parte a tratatului fiscal, la fel Romania trebuie sa-si gaseasca formula de a participa la acest proces de integrare a sistemului bancar".

Pentru Romania devine o prioritate sa indeplinim conditiile de a intra in zona euro, pentru ca nu va putea rezista intr-o pozitie tranzitorie la nesfarsit, a argumentat presedintele.

Pe de alta parte, Basescu a trecut in vedere cateva dintre avantajele pe care le are Romania fata de alte state UE:
- nu are datorii externe mari, inca se afla in criteriile cerute pentru intrarea in zona euro ca datorie externa;
- Incepem sa intram sub deficitul de 3%, moneda nationala, in afara unor explozii generate de ceea ce noi ne-am facut din punct de vedere politic, e ralativ stabila, o inflatie in jurul a 3%:

"Nimeni nu a modificat obiectivul initial fixat, 2015, vom vedea, nu depinde numai de noi. Trebuie sa mentinem acest obiectiv, ca premisa de nedecuplare. (...) Spre Est avem toata amicitia, dar toate interesele noastre sunt spre Vest", a explicat presedintele.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.