Decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului a starnit multe reactii din partea expertilor din strainatate. 

Intr-un comentariu pentru Dewtsche Welle, Kai-Olaf Lang, politog in cadrul Institutului german pentru Politica Externa si Securitate din Berlin, sustine ca verdictul de invalidare a fost cea mai buna varianta pentru criza politica din Romania.

"Curtea Constitutionala a reusit, prin verdictul pronuntat, sa zadarniceasca alte pagube colaterale ale asa zisei "saga" Ponta-Antonescu-Basescu. Orice altceva decit acest verdict ar fi agravat actuala criza", scrie Kai-Olaf Lang.

Totusi, germanul sustine ca, cel putin pana la alegerile parlamentare din toamna, Romania este amentintata de un razboi civil rece.

"Sentinta Curtii Constitutionale nu pune capat confruntarilor politice dintre cele doua parti adverse. Roma locuta, causa non finita. Tabara guvernamentala accepta, ce-i drept juridic, nu insa si politic, verdictul. In prima declaratie facuta dupa pronuntarea verdictului, Crin Antonescu a precizat ca atat el cat si sustinatorii sai nu-l recunosc pe Traian Basescu drept presedinte. Ceea ce inseamna ca tabara guvernamentala ii refuza lui Basescu legitimitatea. Dar ceea ce atarna mai greu in balanta este refuzul de a accepta o coabitare. In locul unui modus vivendi al celor doua tabere rivale, Romania este amenintata, cel putin pana la scrutinul parlamentar, de un razboi civil rece", a mai adaugat Lang.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.