Parlamentarii PSD au anuntat ca vor initia o lege prin care nou-infiintata Comunitate Nationala de Informatii (CNI) sa fie controlata de o Comisie parlamentara speciala, pe motiv ca s-ar evita astfel politizarea noii structuri. Reprezentantii Puterii resping propunerea, arunca in derizoriu acest punct de vedere, considerand ca CNI reprezinta o institutie subordonata CSAT, care este controlat, la randul sau, de comisiile parlamentare de aparare si depune un raport anual de activitate la Parlament.

Cu toate ca a criticat de zor caracterul "nedemocratic" si lipsa de dezbatere la nivelul politic si al societatii civile pe marginea infiintarii CNI, senatorul George Maior (PSD) a recunoscut ca vechea guvernare nu s-a inteles, in interior, pe acest domeniu. PSD a avut intentia de a crea Comunitatea, a facut si un proiect de lege, aidoma cu hotararea recenta a CSAT, dar a avut parte de opozitie in partid. Proiectul legii fusese aprobat de Ion Iliescu, insa nu l-a acceptat Adrian Nastase. Deputatul Ion Stan, tot de la PSD, a adaugat ca si din partea structurilor din domeniu exista o anumita reticenta, deoarece li se limita "spatiul de joc", creandu-se un mediu concurential.

El considera ca prin formula preconizata de desemnare a componentilor CNI se asigura "locuri pentru toata structura de decizie politica", devenind astfel "un centru de putere care poate folosi informatii clasificate impotriva adversarilor politici". "Daca am fi dorit politizarea, de ce nu am schimbat sefii serviciilor secrete", riposteaza deputatul PD, Romeo Raicu, presedintele comisiei de control al SIE. "CNI nu este decat o structura de analiza in cadrul CSAT, iar CSAT se afla sub control parlamentar", arata Raicu. Radu Stroe (PNL) respinge categoric viziunea PSD. "Nu vad de ce ar mai fi nevoie de o astfel de comisie", spune el, in timp ce presedintele Comisiei de aparare a deputatilor, Mihai Stanisoara (PD) a aratat ca PSD trebuia sa isi promoveze proiectul cand se afla la guvernare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.