Premierul Victor Ponta afirma, intr-un interviu acordat ziarului The Guardian, ca este dispus "sa coabiteze" cu presedintele Traian Basescu daca acesta va respecta rolul pe care i-l confera Constitutia.

Potrivit lui Victor Ponta, criza politica ce afecteaza Romania din mai se apropie de solutionare, punand capat la ceea ce el considera 20 de ani de "timp pierdut", de la revolutia care a condus la inlaturarea regimului comunist, relateaza MEDIAFAX.

Ponta a precizat ca, daca incercarea de demitere a lui Traian Basescu prin referendum va esua, este pregatit sa "coabiteze" cu presedintele daca acesta va respecta rolul conferit de Constitutie.

"Este foarte clar ca noua coalitie si noul Guvern se bucura de o larga sustinere populara. Timp de opt ani, presedintele Basescu si-a folosit puterea pentru a face numiri pe criterii politice, inclusiv in cazul judecatorilor de la Curtea Constitutionala si al Avocatului poporului. Toate persoanele au fost numite in functii de Basescu. Acum, vom reveni la un echilibru al fortelor politice", a explicat Ponta.

Retail jobs

Premierul a denuntat "standardele duble" cu care ar fi fost tratat de catre UE si argumentand ca Traian Basescu nu a fost criticat niciodata pentru emiterea frecventa de ordonante de urgenta.

"Cand am preluat functia pe 7 mai, am fost absolut convins, cu buna credinta, ca puteam coabita cu presedintele Basescu, pentru ca urma sa isi incheie mandatul si nu mai poate candida pentru altul. Am ajuns la actuala criza pentru ca era aproape imposibil sa avem o coabitare normala", adauga Ponta.

Premierul a promis ca in cazul in care Curtea Constitutionala va decide in favoarea lui Basescu, este pregatit inca o data pentru "coabitare", insa in functie de comportamentul presedintelui.

Traian Basescu "va reveni la biroul sau, iar daca domnul Basescu se va limita strict la prerogativele de care dispune prin Constitutie, totul va fi bine si perfect. Dar domnul Basescu este o personalitate foarte puternica. A fost capitan de nava si in ADN-ul sau nu are nicio abilitate de a coopera cu cineva... Trebuie doar sa isi exercite atributiile constitutionale, care nu sunt foarte largi", a apreciat Ponta.

Citeste si:
Fostul președinte al României Traian Băsescu împlinește vârsta de...
Fostul președinte al României...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.