Senatorii si deputatii din opozitie i-au reprosat, ieri, ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, ca cele cinci procente din PIB promise pentru invatamant nu se regasesc in proiectul bugetului de stat pentru anul 2006.

Presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor a propus, in acest sens, restituirea la comisiile reunite de buget-finante a proiectului de buget, solicitare care a fost respinsa insa de majoritatea parlamentarilor.

"Daca vreti, va ajutam sa nu ajungeti la capitolul (n.r. - din buget) privind invatamantul pana nu se fac rectificarile necesare. (...) Nu vom ajunge la capitolul privind invatamantul pana guvernul nu va semna un acord cu sindicatele", i-a spus deputatul PRM Olguta Vasilescu ministrului de finante.

Liderul senatorilor PRM, Gheorghe Funar, a cerut chiar ca invatamantul sa beneficieze de un buget reprezentand 6 la suta din PIB, pentru ca puterea sa respecte prevederile privind fondurile bugetare pentru acest domeniu incluse in Programul de guvernare, propunere sustinuta si de deputatul independent Anghel Stanciu.

Dupa dezbateri prelungite privind banii pentru cadrele didactice, un deputat al puterii, care a precizat ca, pe vremea cand era elev, a fost in lotul olimpicilor la matematica, a criticat drept neconvingatoare interventiile unora dintre antevorbitori, deoarece acestia ar fi predat socialism stiintific si economie politica in care se vorbea despre inferioritatea sistemului capitalist.

El s-a referit, de asemenea, si la unii care au stimulat economia, respectiv industria vopselurilor, prin vopsirea tuturor bancutelor din oras.

Interventia sa a provocat un sir de proteste din partea mai multora dintre senatorii si deputatii care luasera cuvantul pana atunci.

Astfel, deputatul PRM Marcu Tudor l-a etichetat pe deputatul puterii drept "excrescenta parlamentara" sau "un aberant de coleg".

Prelungirea atacurilor a determinat-o pe deputatul PNL Mona Musca sa propuna limitarea la un minut a interventiilor pe probleme de procedura, iar deputatul PC Gratiela Iordache i-a cerut presedintelui de sedinta, Radu Berceanu, sa limiteze "interventiile care nu au legatura cu obiectul discutiei in cauza" (n.r. - bugetul de stat).

Prima dintre propuneri a starnit insa un nou val de proteste din partea parlamentarilor opozitiei, care au invocat ca Berceanu ar incalca Regulamentul sedintelor comune daca ar supune la vot o astfel de solicitare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.