Presedintele suspendat, Traian Basescu, a sustinut, joi, ca cetatenii romani cu domiciliu in strainatate trebuie sa fie parte a cvorumului la referendum, precizand ca acestia ar fi in lista electorala permanenta, chiar daca isi completeaza datele la momentul votului pe tabele separate.

"Cetatenii cu domiciliul in strainatate sunt parte a cvorumului de alegere si destituire a presedintelui Romaniei", a spus Traian Basescu, potrivit MEDIAFAX.

Intrebat in legatura cu faptul ca, potrivit Ordonantei de Urgenta 95 din 2009, care a modificat legea alegerilor prezidentiale inainte de scrutinul pentru alegerea presedintelui Romaniei, nu sunt prevazute liste electorale permanente pentru strainatate si ca in 2009 cetatenii cu domiciliul in strainatate nu puteau fi contabilizati de BEC la stabilirea numarului alegatorilor in functie de care se decide validitatea sau invaliditatea scrutinului, Basescu a raspuns:

"Nu-i adevarat, daca va uitati, aceeasi precizare vine si in Legea 35 (privind alegerile parlamentare - n.r.), care spune foarte clar ca alegerile prezidentiale si la fel si referendumul se organizeaza din punct de vedere organizatoric similiar alegerilor parlamentare, creand conditii ca cetatenii care au domiciliu sau rezidenta in strainatate sa voteze acolo".

Pe 28 iulie, Biroul Electoral Central a emis o hotarare prin care a stabilit ca la referendum vor fi aplicate definitiile listelor date de Legea 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului.

"Biroul Electoral Central hotaraste: In cazul referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, in masura in care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel", conform hotararii BEC.

Documentul integral poate fi accesat aici.

Legea 35/2008 poate fi consultata aici.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.