"Lista rusinii" anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu a inceput sa faca furori printre parlamentari. De teama publicarii in presa a numelor chiulangiilor, senatorii si deputatii au inceput sa se numere si sa se parasca reciproc. Mai mult, parlamentarii cu musca pe caciula au inceput sa "lucreze" aprofundat la motivatii, invocand probleme medicale. Amenintarile proferate de liderii Coalitiei la adresa propriilor parlamentari chiulangii au inceput sa aiba ecouri diverse.

Prima reactie a senatorilor si deputatilor din Coalitia guvernamentala a fost sa se urmareasca si sa se parasca reciproc. Liberalul Ionut Popescu a apreciat ca prezenta la lucrari a devenit un instrument de presiune politica evident. Surse din staff-ul parlamentar spun ca exista diferite liste cu absenti, dar decizia politica de publicare a acestora intarzie. Ieri, intr-o prima etapa a sedintei comune pentru buget, prezenta parlamentarilor Coalitiei (180 din maximum de 280) a dat iar fiori liderilor politici. Radu Berceanu a explicat, de dimineata, ca nu exista absente nemotivate ale parlamentarilor din Alianta, lipsa unor senatori si deputati din sala fiind cauzata de diverse probleme de sanatate.

Avalansa de concedii si adeverinte medicale aparute brusc in Parlament s-a dovedit a fi insa o poveste de adormit copii. Doctorii aflati la cabinetele medicale ale Camerei Deputatilor si Senatului ne-au privit uimiti, spunand ca de cel putin doua zile nu au vizat nici un astfel de document, deci nici un parlamentar nu a dorit concediu medical sau zile libere. Problema absentelor parlamentarilor de la sedinte e o discutie foarte veche si nesolutionata, intrucat alesii spun cu orgoliu ca nu au statut de functionar public, iar munca lor de legiferare nu poate fi normata. "Din '91 pana in 2005 nu exista in vreun registru nici un parlamentar cu absenta nemotivata", recunoaste chestorul Senatului, Paul Pacuraru, lasand sa se inteleaga ca, intr-un fel sau altul, absentele senatorilor si deputatilor de la sedinte sunt "rezolvate" mai devreme sau mai tarziu.

El a readus in discutie lipsa sanctiunilor in cazul absentelor parlamentare si a listelor de prezenta. Desi in vechiul Senat, iritat de proliferarea absenteismului, presedintele Vacaroiu a instituit o condica de prezenta, o data cu noua casa senatorii au renuntat si la "prostul obicei" de a-si semnala prezenta. in consecinta, responsabilitatea asigurarii cvorumului de lucru e pasata de Opozitie la Putere, de la Biroul Permanent, la liderii de grup s.a.m.d.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.