Presedintele suspendat, Traian Basescu a raspuns joi, pe pagina sa de Facebook, romanilor interesati sa stie de ce a anuntat taierea salariilor bugetarilor.

Traian Basescu isi incepe explicatia prin a declara ca nimeni nu ar fi vrut sa faca un asemenea anunt, dar din cauza contextului politic nu a avut de ales.

"Situatia tarii era urmatoarea: aveam de rambursat circa un milliard de euro si trebuia sa-i imprumutam de pe piete. Erau credite luate anterior pentru plata salariilor si pensiilor. Romania nu se mai putea finanta de pe piete datorita deficitului bugetar foarte mare de 6,8 % si apoi trebuia sa probam ca Romania isi poate reduce cheltuielile pentru a crea un sentiment de incredere in piete", a spus presedintele suspendat.

Traian Basescu a declarat ca avea doua optiuni: fie se concediaza 250.000 de oameni din sectorul bugetar in 30 de zile, sau se distribuie povara pe toti cei 1,4 milioane de salariati si apoi se face o reducere treptata.

"Asta a fost solutia adoptata: reducerea salariilor cu 25% si urmata apoi de un proces lent de reducere a personalului si pe masura ce s-a redus personalul sa incercam treptat sa revenim la salariile de dinainte de mai 2010".

Intrebat de ce a facut el anuntul reducerii salariilor bugetarilor cu 25%, Traian Basescu a explicat ca niciun partid nu a dorit sa-si asume responsabilitatea anuntului, dar a invocat si chestiunea legitimitatii obtinute prin vot.

"Niciun partid nu a vrut sa isi asume responsabilitatea acestui anunt si atunci singurul care avea in spate votul popular eram eu. Era si o chestiune de legitimitate a celui care face anuntul", a spus Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.