Puterea a fost acuzata ca incearca sa restranga fizic dreptul la vot al romanilor aflati in strainatate.

MAE a anuntat saptamana trecuta ca romanii din strainatate vor avea la dispozitie 150 de sectii pentru a-si exprima votul la referendum. Astfel, numarul sectiilor de votare destinate diasporei s-a redus de la 294 la ultimele alegeri, cele prezidentiale din 2009, la 150 pentru referendumul din 29 iulie, relateaza hotnews.ro.

Italia, Spania, SUA, si R. Moldova sunt tarile in care cetatenii romani vor avea mult mai putine sectii de vot pentru referendum, astfel:

  • Italia - 55 in 2009, 7 in 2012;
  • Spania - 38 in 2009, 9 in 2012;
  • SUA - 28 in 2009, 4 in 2012;
  • R. Moldova - 13 in 2009, 5 in 2012.
In 2009, diaspora a iesit masiv la vot la prezidentiale. 147.754 de romani au votat in strainatate in turul doi, fiind invalidate in jur de 800 de voturi, in timp ce in turul intai au fost 94.383 de voturi valabile ale diasporei.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sambata, ca numarul sectiilor de votare din strainatate se va suplimenta la cererea comunitatilor, termenul pana la care se vor putea face solicitari in acest sens expirand marti, 17 iulie.

"Prin HG s-a stabilit ca votul sa aiba loc in locatiile ambasadelor, consulatelor, si in alte locatii apartinand statului roman. Decizia mai continea insa aceasta disponibilitate ca in cazul in care comunitatile cer, sa deschidem si in alte locuri puncte in care sa se poata vota", a declarat ministrul de Externe, citat de romanialibera.ro.

Prezent la Arad pentru a se intalni cu simpatizantii Initiativei Civice de Centru-Dreapta, Mihai Razvan Ungureanu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca "micsorarea numarului de sectii de votare este inca una din actiunile penibile ale ministrului de externe in exercitiu, care incearca pe seama autoritatii ministeriale sa diminueze accesul la vot, sa restranga fizic dreptul la vot al romanilor aflati in strainatate".

"Miscorarea drastica a numarului de sectii in state in care diaspora romana este foarte ampla - Italia, Spania, SUA, Republica Moldova - este o ingerinta care trebuie sanctionata (…) Este un fel de a spune ca diaspora romaneasca este sustinatoarea raspunsului negativ la referendum, ca judeca foarte bine realitatile de acasa prin prisma experientelor pe care le are", a declarat Ungureanu, citat de MEDIAFAX.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Fostul premier crede ca "aceasta este ratiunea dupa care MAE restrange dramatic dreptul la exprimare a romanilor aflati in strainatate".

Credeti ca Puterea incearca sa "saboteze" votul romanilor plecati peste granite?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.