Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca nu a mers la Consiliul European de la Bruxelles pentru a nu crea o situatie stanjenitoare Romaniei, in fata liderilor UE.

“Nu este cea mai vesela zi din mandatele mele de presedintele pentru ca este prima data in 8 ani de exercitare a functiei cand am fost impiedicat sa imi exercit atributiile constitutionale”, a precizat Basescu.

Romania este prezenta legitim in Consiliul European, dar nelegitim reprezentata atat prin prisma subiectelor care se discuta, dar si din viziune constitutionala. "Este prima data in perioada post-decembrista cand un prim ministru isi asuma prerogativele presedintelui fara a avea un mandat de la acesta", a mai spus seful statului.

“Nu am vrut sa particip, chiar daca am abdicat de la o obligatie constitutionala. (...) Daca as fi mers la Bruxelles ar fi fost o situatie stanjenitoare, si asta intr-un moment in care Uniunea Europeana asteapta foarte multe din partea acestui Consiliu, o stanjenitoare disputa intre presedintele si prim-ministrul Romaniei care ar putea avea un efect si asupra partenerilor nostri europeni. Am decis sa nu merg la Bruxelles pentru a proteja ce am construit in 8 ani: o buna imagine a Romaniei”, a mai explicat seful statului.

Intrebat daca va depune plangere penala impotriva premierului Victor Ponta, presedintele Basescu a raspuns: "Niciodata!
Nu este treaba mea si va rog sa nu-mi atribuiti niciun fel de intentie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimanui acest lucru, nu am facut astfel de afirmatii".

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca statul de drept este pus sub semnul intrebarii prin atitudinea de miercuri a premierului si prin pozitiile si presiunile USL, inclusiv ale ministrului Titus Corlatean, la adresa justitiei.

El a mai spus ca, din punctul sau de vedere, decizia de miercuri a Curtii Constitutionale nu necesita publicarea in Monitorul Oficial. "Pentru mine, decizia de ieri a Curtii Constitutionale nu necesita publicarea in Monitorul Oficial pentru ca ceea ce preciza este si in Constitutie. Practic au facut citire a articolelor 80 si 140 din Constitutie. Nu aveam nevoie de publicare, ci sa nu fiu impiedicat sa merg la Bruxelles", a spus seful statului.

Asculta mai multe declaratii ale presedintelui in videoclipul de mai jos:

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.